söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Pendeltågsavtal med MTR förlängs inte

Publicerad: 10 maj 2023, 14:27

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Region Stockholm kommer inte att förlänga pendeltågsavtalet med operatören MTR efter 2026. Förvaltningen inleder nu en ny upphandling av ny trafikoperatör.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmKollektivtrafikTågtrafik

Sedan 2016 driver MTR pendeltågstrafiken i Stockholms län på uppdrag av Region Stockholms trafikförvaltning. I nuvarande avtal finns möjlighet att förlänga uppdraget fram till och med 2030. Men trafikförvaltningen har beslutat att inte nyttja optionen och avtalet avslutas därmed år 2026.

"Sett till hela avtalsperioden har pendeltågstrafiken haft en god utveckling sedan MTR tog över 2016. Sedan i höstas har dock problemen varit stora och den utvärdering som vi genomfört visar att avtalet har brister som försämrar leveransen. Därför väljer vi att inte förlänga avtalet", säger David Lagneholm, förvaltningschef vid trafikförvaltningen och vd för SL, i ett pressmeddelande

Under våren har störningar i pendeltågstrafiken förvärrats. Det har varit många inställda avgångar och överfulla tåg. Bakgrunden är ett beslut om att avveckla tågvärdarna och ersätta dem med kameror, vilket har lett till protester och sjukskrivningar bland lokförare.

LÄS MER: Miljontals kronor i böter efter pendelstågskaos – ”Förtroendekris”

Tidigare i april påverkades trafiken när lokförare inom pendeltågtrafiken i Stockholm gick ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare.

Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) har tidigare riktat kritik mot MTR och pendeltågskaoset.

– Det är såklart att trafikstörningarna har haft en påverkan på det här, men det är en gedigen utvärdering som gäller hela avtalet som ligger till grund av det här beslutet, säger Anton Fendert till TT.

TT, DS

LÄS MER: MTR stämmer strejkande lokförare

LÄS MER: Regionråd kritiskt mot vild strejk– ”Inte en chans att vi böjer oss”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev