Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Pandemi giltigt skäl att hoppa över upphandling

Publicerad: 29 september 2020, 07:23

Bolaget som överklagade menade att avtalsperioden kunde vara kortare och att Folkhälsomyndigheten under den tiden kunde göra en regelrätt upphandling.

Foto: Mostphotos

Det var okej att Folkhälsomyndigheten skrev avtal om covidtestning utan upphandling. Pandemin räknas som ”synnerligen brådska”, slår Förvaltningsrätten fast i en ny dom.


Ämnen i artikeln:

LOUFelaktiga upphandlingar

I maj slöt Folkhälsomyndigheten ett avtal med en leverantör om provtagningsbilar och hemleverans för covid-provtagning av prioriterad personal. Avtalet skulle gälla i fem månader med möjlighet till förlängning.

Ett annat företag överklagade delen om hemleveranser av test och menar att en upphandling borde ha skett.

Nu har Förvaltningsrätten i Stockholm gett sin syn på om huruvida Folkhälsomyndighetens argument att pandemin gjorde att synnerligen brådska förelåg. Det är ett skäl att frångå Lagen om offentlig upphandling, LOU, om inköpet bedöms vara nödvändigt.

Enligt domen, som upphandling24.se var först att berätta om, står det att bolaget som överklagat bland annat anför att avtalsperioden hade kunnat vara kortare än fem månader, och att Folkhälsomyndigheten under tiden hade kunnat göra en regelrätt upphandling.

Folkhälsomyndigheten å sin sida anför att en pandemi med ett nytt virus är en exceptionell omständighet och att anskaffningen av tjänsten var absolut nödvändig och att det behövde ske snabbt.

Och domstolen ger alltså Folkhälsomyndigheten rätt. Anskaffningen var nödvändig och pandemin gjorde att det förelåg synnerligen brådska att sluta ett avtal innan en regelrätt upphandling kunde genomföras.

Domstolen bedömer att ”den brådska som uppstod för att nå lösningar för utökad provtagning berodde på omständigheter som inte var möjliga att förutse för Folkhälsomyndigheten”.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

LOUFelaktiga upphandlingar

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev