tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Oschyssta villkor i byggföretag med uppdrag i offentlig sektor

Publicerad: 16 september 2021, 13:47

”Ibland är det ju så billigt så det måste vara uppenbart att det inte går att göra med schyssta löner”, säger Ann-Marie Begler. Foto: Johan Nilsson, Izabelle Nordfjell/TT

Nästan alla utländska byggföretag i en ny granskning hade problem med dumpade löner, obetalda skatter eller att man rapporterat felaktigt till olika register. Företagen har jobbat både för privat och offentlig sektor. Nu anmäls 12 av dem till polisen.

Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteByggbranschenSkatterLönebildningLöner

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


I 80 av 90 granskade östeuropeiska byggföretag upptäcktes någon form brott mot antingen svenska lagar eller avtal. 

Mer än vart tredje företag betalade löner som låg minst 70 procent under den genomsnittliga lönenivån i Sverige. 14 av 90 företag saknade f-skattsedel. Nästan vart fjärde bröt mot svenska skatteregler. 97 procent av företagen rapporterade fel i det så kallade utstationeringsregistret, dit utlandsregistrerade företag är skyldiga att anmäla sig.

Det visar en granskning som publicerades på torsdagen av Byggmarknadskommissionen, ett initiativ från byggbranschen.

Av granskningen framgår bland annat att ett av de utländska företagen haft uppdrag för ett kommunalt energibolag.

– Företagen har jobbat mot både privat och offentlig sektor, säger Ann-Marie Begler, ledamot i Byggmarknadskommissionen. 

I granskningen har man tittat särskilt på företag från länder där man tidigare sett att problem är förekommande. Nu har Byggmarknadskommissionen anmält 12 företag till polisen, 35 företag till Arbetsmiljöverket och informerat fackförbundet Byggnads om 20 företag som har kollektivavtal men inte följer dem utan betalar för låga löner.

Med tanke på hur omfattande fusket visat sig vara är bra kravställning och uppföljningar av upphandlade kontrakt mycket viktigt, enligt Ann-Marie Begler. 

– Eftersom detta pågår ser vi att myndigheterna inte fullt ut kollat det som måste kollas. Man kan ju ha många efterkontroller, men den viktigaste punkten är själva upphandlingen. 

– Ibland är det ju så billigt att det måste vara uppenbart att det inte går att göra med schyssta löner. Vi såg företag i den här granskningen som betalat så låga löner som 15 kronor i timmen.

Efter att ha jobbat med granskningen – vilken är din uppmaning till offentlig sektor?

– Man måste verkligen kontrollera ordentligt i väldigt många avseende. Det räcker inte med att företagen har kollektivavtal, till exempel. Vi såg i granskningen att även om de hade kollektivavtal fanns lika mycket problem hos dem som hos andra företag. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev