Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Oro för sämre utbud på biblioteken efter nya krav från leverantören

Publicerad: 5 augusti 2021, 09:54

Adlibris har en dominerande ställning som bokdistributör till Sveriges bibliotek. Nu finns en oro att nya krav kan göra det svårt att få tag på böcker från mindre förlag.

Foto: MAXIM THORÉ

Bokdistributören Adlibris, som är leverantör till en stor del av landets bibliotek, får kritik från många bibliotek och små förlag för sina nya hårdare krav. Risken finns att smal litteratur blir svår att få tag på för biblioteken.


Ämnen i artikeln:

BibliotekKultur

Adlibris är landets största e-handel för böcker och huvudleverantör till de flesta av landets bibliotek. Nu ställer e-handelsbolaget krav på att alla som säljer böcker via dem har en extern distributör. Det ställer till det för många små förlag som distribuerar sina böcker själva, rapporterar flera medier. 

– Utbudet på våra bibliotek kommer att bli sämre av den här förändringen, säger Ellen Håkansson, mediestrateg Biblioteken i Malmö, till SVT:s Kulturnyheterna. 

Adlibris uppger att de tar beslutet av ekonomiska skäl, då det blir dyrt att handla från många små förlag. Efter kritiken har Adlibris förtydligat att de försöker att hitta lösningar och att de inte kommer att plocka bort något förlag från företagets katalog för att de inte kan eller vill gå över till en extern distributör. 

Men det kommer också kritik mot att Adlibris har fått en så dominerande ställning när det gäller bokdistribution. När det nya ramavtalet Litteratur 2020, som Adda (tidigare SKL Kommentus Inköpscentral) upphandlat, börjar gälla längre fram i höst är Adlibris den enda leverantören som går att välja på inom tre av fyra avtalsområden, bland annat litteratur utgiven i Sverige. 

”Skräckscenariot är ett litteraturutbud som alltmer liknar en flygplatsbokhandel”, skriver Bibliotekstjänst, BTJ:s, vd Anette Grönroos i ett blogginlägg. 

BTJ valde att inte delta i upphandlingen eftersom de ansåg att det var för stort fokus på pris och regler som BTJ anser gör det krångligt för inköpare att använda avtalet. 

Bibliotek är förstås inte tvingade att använda Addas ramavtal utan kan göra egna upphandlingar. Exempelvis uppger Stockholms stadsbibliotekarie för SVT att om Adlibris nya krav riskerar att försämra utbudet så kan det försvåra för dem att få fortsatt avtal med Stockholms bibliotek. 

Men om flera stora kommuner väljer att upphandla andra leverantörer, så kan det i sin tur påverka de mindre kommunernas bibliotek, enligt Anders Nylander, kultur- och bibliotekschef i Sölvesborg. 

– Då kan det bli andra priser på Adlibris för då har de inte de stora biblioteken med sig, säger han till P4 Blekinge.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

BibliotekKultur

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev