Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Orimlig lag stoppar äldreboenden

Den nya lagen om tillståndsplikt för privata äldreboenden på entreprenad skapar stor osäkerhet, ökade kostnader och onödig byråkrati för både kommuner och privata vårdgivare som istället borde få fokusera på omsorgen av de äldre.

Publicerad: 8 februari 2018, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Norrlandia vann upphandling om äldreboende i Landskrona - men stoppades av IVO.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

ÄldreboendeKommuner

Den nya lagen om tillståndsplikt för privata äldreboenden på entreprenad, skapar stor osäkerhet och ökade kostnader för både kommuner och privata vårdgivare. Lagen särbehandlar privata vårdgivare negativt, då samma förutsättningar plötsligt inte gäller för kommunala och privata äldreboenden. Hur orimlig lagen är blev tydligt för oss på Norlandia när vi i november nekades att driva äldreboendet Kassakroken i Landskrona.

Vi hade i det vinnande anbudet beskrivit den bemanning vi ansåg vara motiverad för att ge de äldre på boendet god omsorg. Kort efter att avtal ingåtts skickades en tillståndsansökan in till IVO. Norlandia skulle överta verksamheten fem månader senare, men hade vid avtalsstart ännu inte fått besked från IVO.

Så trots månader av förberedelser kunde uppstart inte ske, vilket skapade stor osäkerhet för både oss, kommunen, medarbetare och framförallt de äldre som förberett sig på ny verksamhet.  Inte förrän en månad senare kom IVO med beskedet att vi nekas tillstånd.

Anledningen angavs vara vår nattbemanning, det vill säga den nattbemanning som godkänts av Landskrona stad när anbudet antogs. Till saken hör att Landskrona sedan länge drivit Kassakroken med denna nattbemanning och fortsätter även nu efter IVOs besked att driva verksamheten med samma bemanning.

Detta visar orimligheten i den nya lagen – trots att det är samma äldre med samma behov som bor på boendet, säger lagen att det är okej att en kommunal aktör har en viss bemanning men inte okej för en privat att driva boendet på samma sätt.

Kommunen tvingas nu göra om upphandlingen, men vårdgivarna vet fortfarande inte vilken nattbemanning som krävs för tillstånd. En ny tillståndskarusell är att vänta för det företag som vinner den nya upphandlingen.

I april måste dessutom alla befintliga entreprenader ha ansökt om tillstånd. Enligt Vårdföretagarna riskerar 45 procent av alla entreprenader i Sverige att nekas tillstånd på grund av lokalernas utformning i relation till nattbemanningen.

Detta är ett hårt slag mot oss privata företag men även mot kommuner som kan mista välfungerande verksamheter. Ett nekat tillstånd betyder antingen att avtalen måste omförhandlas med en högre prislapp, eller också att upphandlingen får läggas ut på nytt, vilket leder till ökade kostnader för kommunen. Det tredje alternativet är att driften går tillbaka till kommunen som med dagens lagstiftning kan driva verksamheten vidare med den bemanning som underkänts av IVO.

Kraven på kvalitet och säkerhet för de äldre som tillståndsplikten är tänkt att skydda gäller alltså inte när det är kommunen som driver äldreboendet.

Norlandia föreslår:

■ Tillståndsplikten ska gälla både för privata och kommunala aktörer.
■ Skrota tillståndslagen för pågående entreprenader, vilka redan har blivit kontrollerade och godkända av upphandlande kommun.
■ Lagen bör endast gälla nya entreprenader där kraven från IVO är kända redan under upphandlingsprocessen. 
■ I de fall kommunens lokaler inte ger en naturlig överblick över de äldres lägenheter, bör IVO bedöma välfärdsteknik, exempelvis övervakningskameror som ett positivt komplement till övrig omsorg. Våra erfarenheter visar att nattkameror uppskattas av de äldre, då de slipper störningsmoment under natten.

Vi vill kunna fokusera på omsorgen av de äldre, istället för onödig byråkrati. Tillståndslagen som antogs i april 2017 har kommit för hastigt utan tillräckliga konsekvensanalyser.

Kerstin Stålskog, vd Norlandia Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ÄldreboendeKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev