Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Operationer utomlands ska korta vårdköerna i Norrbotten

Publicerad: 24 augusti 2021, 08:40

”Förhoppningen är att även vi i Norrbotten får vara med och dela på vårdutbudskakan”, säger regionrådet Kenneth Backgård.

Foto: Simon Eliasson/BILDBYRÅN/Bengt Nilsson/TT

Norrbottningar kan få resa utomlands för att opereras. Regionen satsar en halv miljard kronor för att beta av vårdköerna efter pandemin.


Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenVårdvalVårdköer

För att klara av att ta hand om de patienter som inte kunnat få planerad vård under pandemin ska nu Norrbotten teckna avtal med externa aktörer. Det kan handla om leverantörer med bas både i Sverige och utomlands. 

I går, måndag, publicerades en upphandlingsförfrågan som vänder sig till aktörer i hela Europa. Ramavtalet har en takvolym på en halv miljard kronor. 

Regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård (Sjukvårdspartiet) beskriver det som den största satsning regionen gjort för att kunna korta vårdköer och uppskjuten vård till följd av pandemin. Så vitt han vet är Norrbotten först ut med en så stor upphandling.

– Vi vet ju att i hela landet kommer man slita och dra i våra inhemska leverantörer och vi har tänkt på hur vi ska klara oss i konkurrens med alla andra. Är vi sist på bollen så kanske vi kommer sist ut. Förhoppningen är att vi är tillräckligt tydliga i upphandlingen så att även vi i Norrbotten får vara med och dela på vårdutbudskakan, säger Kenneth Backgård.

Det är leverantörer inom fem specialistområden som ska upphandlas: öron-näsa-hals, ortopedi, allmänkirurgi, urologi och gynekologi. Tanken är att det ska fungera så att klinikerna i Norrbotten som beställer vården, om man inte har möjlighet att utföra den själv eller kan få hjälp av någon annan region.

– Ansvarig klinik får beställa åtgärder hos kontrakterad leverantör. Det är naturligtvis så att vi har ett samarbete med övriga regioner i Sverige så vi har förhoppningar om att klara mycket själv, säger Kenneth Backgård. 

Om det blir så att patienterna ska få vård av någon av de upphandlade leverantörerna så står regionen för resan till och från den ort där operationen ska ske. 

Tror du det kan bli så att norrbottningar skickas utomlands för vård?

– Man har ju haft belastning av pandemin i andra länder också. Jag sneglar väl kanske mot våra nordiska grannländer som haft en lindrigare pandemi än vi, så jag tror att det kanske är Norden i första hand.

Målet är att upphandlingen ska avslutas i tid för att de vinnande aktörerna ska kunna börja ta emot patienter i slutet av året. 

LÄS MER: Tredje vågen får vårdskulden att växa – så stor är den nu 

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev