tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Nytt krav: Alla upphandlade transporter ska vara fossilfria

Publicerad: 30 mars 2023, 07:09

Alla offentliga transporter som upphandlas i Örebro län ska vara fossilfria från 2030.

Foto: Mostphotos

Kommunerna, regionen och Länsstyrelsen i Örebro län har enats om att alla upphandlade transporter ska vara fossilfria. Detta efter krav från näringslivet.

Ämnen i artikeln:

Region Örebro länKlimatTrafikKlimatarbetet

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Den avsiktsförklaring som nu har klubbats är en del av Region Örebro läns EU-projekt ”Fossilfritt 2030”. Målet är att alla transporter som upphandlas av offentlig sektor i länet ska vara fossilfria senast 2030.

”Nyligen kom IPCC med tydliga budskapet att det är bråttom, att vi går när vi borde spurta. Jag tycker att det här gemensamma initiativet i vårt län är en mycket tydlig och konkret åtgärd som visar att vi höjer tempot för att klara klimatmålen”, säger Örebro läns landshövding Lena Rådström Baastad i ett pressmeddelande.

Önskemålet om avsiktsförklaringen kom från representanter för näringslivet i Örebro läns energi- och klimatråd. De påpekade att företagen är redo att ställa om men att det i så fall krävs att beställarna ställer krav på fossilfria transporter.

Kommunerna Hallsberg och Laxå har varit drivande bakom initiativet och har tillsammans med Region Örebro län formulerat den avsiktsförklaring som samtliga tolv kommuner, regionen och länsstyrelsen nu skrivit under.

I pressmeddelandet konstateras att resor och transporter står för nästan 40 procent av utsläppen i länet och att utsläppen från dessa måste minska med 8 procent fram till 2030 för att nå de regionala och energi- och klimatmålen.

LÄS MER: ”Regeringen måste agera för att säkra kollektivtrafiken”

LÄS MER: ”Region Skåne chockhöjer priserna på kollektivtrafik”

LÄS MER: Oro över gigantiska löften om bostadsbyggande i Stockholm: ”Allvarligt läge”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev