tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Nytt avtal ska ge billigare e-böcker

Publicerad: 29 augusti 2018, 07:26

Anders Nylander, bibliotekschef i Olofström, tror att kommunen kommer att använda det nya avtalet.

Foto: Anton Kyhlbäck/Sydöstran

E-böcker är dyra för biblioteken. Ett nytt ramavtal ska pressa kostnaderna. Frågan är hur många som kommer att använda det. Kommuner samarbetar redan i frågan.

Ämnen i artikeln:

KulturBibliotek

E-böcker är ett bekymmer för biblioteken. Fysiska böcker köper de in och lånar ut gratis. Men varje gång en e-bok lånas ut kostar det en summa pengar för biblioteken. De kan inte kontrollera kostnaderna och budgeten belastas.

Många bibliotek har därför infört begränsningar för lån av e-böcker och satt pristak.

Men nu finns för första gången ett nationellt ramavtal på området, sedan SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) gjort en upphandling om e-litteratur för biblioteken.

Vinnare är Overdrive Incorporated, som lade ett betydligt lägre pris än konkurrenten Axiell. Axiell har de senaste åren varit den dominerande leverantören av e-böcker till biblioteken.

Ramavtalet har precis tecknats. Det är på fyra år och kan användas av nästan 1 000 kommuner, landsting och kommunala bolag. Förhoppningen är att utlåningen av e-böcker ska bli billigare.

– Fördelen med ett ramavtal är att leverantörerna kan pressa priserna för att få en stor marknad och det gynnar även biblioteken som får bättre priser, säger Christian Nilsson, upphandlare på SKI.

Hur stort intresset är för att använda ramavtalet återstår att se.

– Men vi får frågor dagligen från kommuner om det här.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det är svårt att uppskatta volymen, men har en grov uppskattning på 20 miljoner kronor över en fyraårsperiod, säger Christian Nilsson.

Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening, hoppas att ramavtalet ger landets folkbibliotek möjlighet att till en rimlig kostnad erbjuda en bred och likvärdig tillgång till e-böcker.

Vad är problemen med nuvarande modell?

– Det har varit dyrt och uppfattas som krångligt av biblioteken. Höga kostnader har drabbat låntagarna och lett till att vi fått en ojämlik tillgång till e-böcker i landet.

Olofström är en av de kommuner som stramat åt utlåningen av e-böcker. Låntagarna får maximalt ladda ner två e-böcker i veckan och en spärr har satts vid 150 kronor.

– Vi ligger lite efter storstäderna, men nu har e-boklån kommit igång även för oss. Det innebär att vår budget inte räcker till, säger Anders Nylander, bibliotekschef i Olofström.

Även om e-böcker fortfarande är en liten andel av utlåningen belastas ekonomin.

– Politikerna behöver skjuta till mer pengar, säger Anders Nylander.

Han tror att Olofström kommer att avropa ramavtalet.

– Ramavtalet har satt press på priserna. Tidigare var det bolagen eller förlagen själva som drog upp riktlinjerna för prismodellerna.

Skövde lär inte använda ramavtalet, enligt bibliotekschef Anna Gullstrand. Kommunen samarbetar redan med sju kringliggande kommuner, bland annat om e-böcker.

– Vi har precis skrivit avtal med Axiell där vi har satt kostnadstak för lån, säger hon.

Varje låntagare får låna två e-böcker i veckan och de enskilda lånen får kosta maximalt 21 kronor.

Även i Dalarna finns ett bibliotekssamarbete mellan sju kommuner, som på liknande sätt begränsat e-boksutlåningen. Samarbetet kan komma att utvidgas till alla kommuner i länet. Men Jenny Oskarsson, biblioteksansvarig i Malung-Sälens kommun, vill se en mer drastisk förändring.

– Jag skulle vilja att biblioteken får tillgång till e-böcker på samma sätt som vanliga böcker, att vi köper dem och sedan lånar ut gratis, säger hon.

Hans Perkiö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev