torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Nya problem med Stockholms hyrcyklar – avtalet kan hävas

Publicerad: 30 juni 2022, 08:20

Många av Stockholms stationer för elcyklar fylls inte på som de ska enligt avtal. Foto: Janerik Henriksson

Efter fyra års upphandlingsstrul skulle Stockholm till sist få nya hyrcyklarett nytt hyrcykelsystem. Men cyklarna håller inte måttet och varje dag kräver kommunen 100 000 kronor i vite, skriver Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierUpphandlingsarbeteElcyklarStockholm

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Det var en utdragen upphandlingsprocess med överklaganden i flera led, vilket Dagens Samhälle skrivit om i flera artiklar. I maj lanserades slutligen Stockholms stads nya hyrcykelsystem, men kommunen överväger redan en hävning av avtalet. I så fall följer ännu en upphandlingsrunda.

LÄS MER: 2021: Överklaganden försenar cykelsatsning – igen 

LÄS MER: 2019: Process försenar hyrcyklar 

– Det är en situation ingen av oss önskar, vi har varit i det för länge. Vi har just kommit ur fyra år av domstolsprocess och sett fram emot att ha det här systemet på plats, självklart känns det inte bra, säger Ulrika Falk, avdelningschef för tillstånd på trafikkontoret, till DN. 

Det är flera delar i avtalet med staden som företaget Inurba Mobility inte uppfyller. Det är bland annat problem med appen, cyklarnas batterifunktion kan inte stängas av och cykelstationerna fylls inte på tillräckligt snabbt.

Företaget har inte heller levererat alla de 1 000 cyklar som avtalet kräver, och krävs därför på 100 000 kronor i vite per dag. Skulden är uppe i över 7 miljoner kronor. Inurba Mobility hävdar force majeure och hänvisar till att strejk i Italien, kriget i Ukraina och pandemin har orsakat leveransproblem.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev