Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Nya lagen värnar både anställda och företagen

Det är ögonbrynshöjande att Almega anklagar KD för att inte förstå lagstiftningen samtidigt som de själva inte tycks förstå att Sverige är skyldigt att implementera också den del av EU-direktiven som rör arbetsrättsliga krav, svarar Jakob Forssmed.

Publicerad: 8 maj 2017, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”KD är ett parti som värnar småföretagare. Det gör vi även i denna fråga.”


Ämnen i artikeln:

KollektivavtalNäringslivetKristdemokraterna

REPLIK Det är förvånande att Almega i sin replik inte med ett ord nämner vikten av goda arbetsvillkor i samband med offentliga upphandlingar eller att vissa företag i branscher, som bygg och taxi, inte längre bryr sig om att lägga anbud eftersom man inte kan konkurrera och samtidigt värna goda villkor för sina anställa.

Det är också ögonbrynshöjande att Almega anklagar oss för att inte förstå lagstiftningen samtidigt som de själva inte tycks förstå att Sverige är skyldigt att implementera också den del av EU-direktiven som rör arbetsrättsliga krav.

Även om man som Almega motsätter sig reglerna i sak, vilket jag kan ha respekt för, så bör man kunna konstatera att det EU-rättsligt inte är hållbart att göra inget (vilket varit Almegas linje). Regeringskansliets tjänstemän konstaterade samfällt en i princip hundraprocentig - och nära förestående - risk för Sverige att drabbas av dryga böter om vi inte snarast uppfyllde direktiven.

Som intresseorganisation kan man förstås bortse från det. Som ansvarstagande politiker bör man agera annorlunda. Vi kristdemokrater valde då att förhandla fram bättre lagstiftning, efter att ha medverkat till att fälla den förra - väsentligt sämre.

Och efter månader av förhandlingar har vi nu fått en tydligare och mer begränsad lagstiftning som både värnar rimliga arbetsvillkor och små företags möjligheter (med all den kvarvarande komplexitet som upphandlingslagstiftningen totalt sett innebär och som jag är plågsamt medveten om).

Kraven har tydligt begränsats till ”hårda kärnan” (lön, arbetstid och semester) och alla uppmaningar till krav på pensionslösningar och försäkringar har strukits, vilket förbättrar för småföretag utan kollektivavtal och för svenska företag i förhållande till utländska.

Lagstiftningen träffar nu bara större upphandlingar i riskbranscher. Almega har förstås rätt i att mindre företag också kan delta i större upphandlingar. Likafullt kommer två tredjedelar av alla upphandlingar helt undantas från kravet. Det är klart att det spelar roll, vilket flera noterat.

Almega beklagar att myndigheters möjligheter att hitta på egna arbetsrättsliga krav och villkor nu begränsas. Som om vildvuxenhet i kravställandet skulle bli mer förutsägbart och enkelt.

På två punkter tycks vi dock vara överens: Kristdemokraterna är ett parti som värnar småföretagare. Det gör vi även i denna fråga. Och den nya lagstiftningens effekter för upphandlande myndigheter, anställda och inte minst de små företagen, måste följas noga.

Därutöver är det centralt att upphandlingsmyndigheten klarar att ge det stöd och den vägledning som kommer att behövas för att förenkla förfarandet för myndigheter och företag.

Jakob Forssmed, tf partiledare, Kristdemokraterna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev