onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Nya bemanningsavtalet i vården överklagas – innan det ens tagits i bruk

Publicerad: 17 juni 2022, 13:04

Foto: Jeppe Gustafsson

Bemanningsbolaget Dedicare begär överprövning av det nya regiongemensamma avtalet för hyrläkare och -sjuksköterskor, som skulle träda i kraft i höst.

Ämnen i artikeln:

BemanningsföretagHyrpersonalUpphandlingsarbeteBemanning

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Anbudstiden har inte ens gått ut innan en av aktörerna på vårdbemanningsmarknaden – Dedicare – begär överprövning av upphandlingen. 

Upphandlingen görs gemensamt av alla 21 i regioner, och målet är att få mer liknande villkor och på sikt minska kostnaderna för hyrpersonal. I slutet av april presenterades det avtal som bland annat reglerar ersättningen, som blir olika i olika delar av landet. 

Men nu begär alltså Dedicare överprövning och hoppas att det leder till att hela upphandlingen görs om. 

– Vi anser att avtalsvillkoren strider mot principerna i Lagen om offentlig upphandling. Det handlar om viten, karens och ersättningsnivåer, säger Eva Brunnberg, vd för Dedicare Sverige som är kritisk mot villkoren i avtalet och inte tycker att regionerna har kunnat ge svar på leverantörernas frågor om hur det ska fungera i praktiken. 

– Det blir orimligt, det har jag sagt hela tiden. När det blir sån diskrepans mellan kraven som ställs och ersättningen vi får, då riskerar regionerna att inte få någon leverans. Vi tycker oss inte ha fått de förtydliganden vi önskat och därför väljer vi nu att innan anbudstiden går ut att skicka in ansökan om överprövning, säger hon.  

LÄS MER: Ersättningsmodellen sågas – ”Då går sjuksköterskorna någon annanstans” 

LÄS MER: SKR: Trendbrott i notan för hyrpersonal

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev