Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Nu kan upphandlare köpa bra råvaror till barn och äldre

EU-parlamentets beslut om nya regler för offentlig upphandling är en seger för kvaliteten och miljön. Reglerna är fortfarande snåriga och onödigt byråkratiska. Men redan nu kan lokala och regionala upphandlare köpa in bra råvaror och livsmedel till skolor och äldreboenden, skriver EU-parlamentariker Kent Johansson.

Publicerad: 17 januari 2014, 15:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KvalitetUpphandlingskriterier

De nya EU-regler om offentlig upphandling om antogs av Europaparlamentet i onsdags är en seger för kvaliteten och miljön. Nu kan upphandlare gynna bra arbetsvillkor och miljön. Reglerna är fortfarande snåriga och onödigt byråkratiska. Men beslutet är definitivt ett steg i rätt riktning.

Med det nya regelverket öppnas nya möjligheter för alla som har reagerat mot krångliga och felaktiga upphandlingsregler att utforma sina krav efter mål som kvalitet och hållbarhet. Dessutom kommer de nya EU-reglerna att välkomnas av svenska livsmedelsproducenter och andra som levererar varor och tjänster med hög kvalitet. Många av dessa företag runt om i hela Sverige ligger redan i dag i framkant när det gäller hållbara produkter som tagits fram med hänsyn till kvalitet, arbetsvillkor och omsorg om miljön.

Just kvalitet, arbetsvillkor och omsorg om miljön ska vara vägledande för offentlig upphandling i EU, enligt beslutet i Europaparlamentet. Det är bra, och det innebär nya möjligheter för upphandlare som vill göra kloka inköp till offentlig verksamhet lokalt och regionalt.

Nu krävs beslut på nationell nivå om de kommande reglerna i Sverige så att onödiga byråkratiska bestämmelser och tillägg försvinner. Men till sist är det ändå lokala och regionala upphandlare som avgör när de köper in råvaror och livsmedel av rätt kvalitet så att våra barn och äldre ska kunna äta bra och näringsrik mat i skolan och på äldreboendet.

Därför uppmanar jag alla kommuner, landsting och regioner att besluta om nya regler så att kvalitet, arbetsvillkor och omsorg om miljön blir vägledande för upphandlingen. Den som vill åstadkomma en förändring har chansen nu.

Kent Johansson, Europaparlamentariker (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev