tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Norrköping vill se förundersökning mot tidigare chef

Publicerad: 5 april 2023, 09:15

De felaktiga upphandlingarna och konsultinköpen ska ha kostat Norrköpings kommun omkring 30 miljoner kronor.

Foto: Filmfinity

Den styrande koalitionen i Norrköping kräver en överprövning av beslutet att lägga ner förundersökningen mot en toppchef som anklagats för att ha rundat lagen om offentlig upphandling.

Ämnen i artikeln:

Hållbar offentlig upphandling

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det var i augusti 2019 som den höga chefen i Norrköpings kommun fick sluta efter anklagelser om felaktiga upphandlingar och konsultinköp. Det handlade om att han skulle ha rundat lagen om offentlig anställning och i stället anlitat konsulter från sin tidigare arbetsgivare. Detta ska ha kostat kommunen omkring 30 miljoner kronor.

Den tidigare chefen polisanmäldes, men förundersökningen lades ner förra året eftersom åklagaren inte ansåg att det gick att bedöma vilken skada kommunen drabbats av. Nu rapporterar flera lokala medier att den styrande koalitionen med M, KD och L med stöd av SD begär en överprövning av åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen.

– Det finns ingen ny information som vi tillför utredningen. Men det finns ändå så mycket graverande fakta att vi anser att det är fel gentemot våra skattebetalare att inte överpröva beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) till Norrköpings Tidningar.

LÄS MER: Hög chef slutar efter felaktiga konsultköp

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev