måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Nio regioner har reklamerat skyddsmaterial

Publicerad: 24 maj 2021, 11:33

Foto: Johan Nilsson/TT

Under pandemin har minst nio regioner reklamerat skyddsmaterial som inte har hållit måttet, rapporterar SVT Nyheter.

Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierRegionerCorona i vårdenUpphandlingsarbete

I flesta fall har en överenskommelse nåtts med leverantören, men exempelvis Stockholm har gett upp kampen att få tillbaka över 30 miljoner kronor för beställda andningsmasker.

— Vi hade inte ett bevisläge som gjorde att vi med stor sannolikhet kunde vinna processen i domstol, säger Helena Sundén, kanslichef för rättskansliet vid Karolinska universitetssjukhuset, till SVT Nyheter.

Det var rättskansliet vid Karolinska som skötte Region Stockholms inköp av två miljoner andningsmasker under fjolåret till en kostnad på över 30 miljoner kronor. Efter tester ansåg regionen att maskerna inte höll måttet, men nu har man gett upp att driva reklamationsärendet till domstol. Leverantören hävdar att maskerna var testade och godkända för användning inom EU.

— Under pandemin fanns det omständigheter som gjorde att vi tog risker som vi inte skulle tagit annars. Men vi såg att det mest ansvarsfulla var att inte driva processen vidare, för hade vi tappat den i domstol så hade det kostat skattebetalarna ännu mer, säger Helena Sundén.

Enligt SVT:s kartläggning har minst nio regioner reklamerat skyddsmaterial som inte håller måttet. I de flesta fallen har regionerna fått nya produkter eller blivit ersatta med pengar, men det finns även ärenden som fortfarande pågår.

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev