onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

”Nej till kyckling med antibiotika i skolmatsalen”

En svensk skolmatsal kan i dag servera importerad kyckling som har antibiotikabehandlats under hela uppfödningstiden. Du som upphandlar mat inom offentlig sektor bär ett stort ansvar. Ställ högre krav, uppmanar sex veterinärer i den svenska kycklingbranschen.

Publicerad: 15 november 2017, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ställ krav på att kycklingarna inte slentrianmässigt behandlas med antibiotika.” Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierUpphandlingsarbeteDjurskyddAntibiotikaLivsmedel

Under årets antibiotikavecka som just nu pågår riktas intresset mot en av vår tids största utmaningar. WHO beskriver de motståndskraftiga bakterierna som det största hotet mot folkhälsan. Trots att problemet till stor del beror på överanvändning av antibiotika inom djuruppfödning väljer många länder fortfarande att antibiotikabehandla samtliga djur.

Djur som till slut hamnar på tallriken hos bland annat barn och äldre här hemma i Sverige. Att upphandlare i dag uppmuntras ställa krav om antibiotikaförbrukning vid inköp av kött och fågel är bra, men tyvärr räcker det inte.

I dag rekommenderar Upphandlingsmyndigheten att offentliga upphandlare ska ställa krav på att antibiotika till djur ska vara utskriven av en veterinär. Problemet är att rekommendationerna inte nämner något om mängden antibiotika som får skrivas ut. I praktiken kan det medföra att en svensk skolmatsal serverar importerad kyckling som har antibiotikabehandlats under hela uppfödningstiden. Många av de stora importländerna har i dag oacceptabla brister i djurhållning och hygien. För att kamouflera detta ges antibiotika till djuren.

För oss veterinärer som jobbar inom den svenska kycklingbranschen är det oerhört viktigt att vi är mycket restriktiva med antibiotika. Det är en del av en hållbar uppfödning och produktion som gör så liten påverkan på miljön som möjligt.

Internationellt sett är vi i Sverige en förebild. I Sverige förbjöds tillväxtantibiotika redan 1986 och svenska kycklingar antibiotikabehandlas inte i förebyggande syfte. Den otroligt låga antibiotikaanvändningen sätter Sverige på världskartan. Vi tillhör de länder som använder minst antibiotika i världen. Under 2017 har hittills inga svenska kycklingar för konsumtion varit i behov av antibiotikabehandling. Sedan vi började att sammanställa statistik har vi legat under en procent av kycklingflockarna som har behandlats. Genom god djurhälsa, djurvälfärd och kontrollprogram föder vi i dag upp friska kycklingar som inte behöver antibiotika. Som veterinärer känner vi oss stolta.

Enligt Livsmedelsverket serveras varje dag 3 miljoner måltider i skola, vård och omsorg. Sveriges kommuner, landsting och regioner beräknades 2013 köpa livsmedel för ett belopp på cirka 8,9 miljarder kronor per år. I dag är beloppet sannolikt högre. Du som upphandlar maten inom offentliga sektorn bär ett stort ansvar. Ställ krav på att kycklingarna inte slentrianmässigt behandlas med antibiotika.

Det räcker inte med att det finns en veterinär som föreskrivet antibiotikan – ställ också frågan om hur mycket som har skrivits ut. För att kunna följa upp att kraven som ställs uppfylls så borde kommuner och landsting ta hjälp av SKL och experter på området. På så sätt kan vi tillsammans bidra till en hållbar och seriös matproduktion.

Pia Gustafsson, chefsveterinär branschorganisationen Svensk Fågel

Anna Birgersson, leg veterinär, Blenta

Eva Berndtson, leg veterinär, SweHatch

Samson Sotona, leg veterinär Aviagen SweChick

Tomasz Dzieciolowski, leg veterinär

Magnus Algotsson, leg veterinär

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev