Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Misstankar: Vann mångmiljonavtal efter mutor

Publicerad: 12 mars 2021, 07:54

En person i ledningen för det bolag som vann upphandlingen är misstänkt för att ha mutat tre tjänstemän. Bild: Emil Langvad/Bildbyrån

Foto: Emil Langvad

Hundratals miljoner stod på spel när Region Skåne skulle upphandla ett nytt vårdverktyg. I dag väntas åtal mot fyra personer som var inblandade i affären. Enligt åklagaren ska regiontjänstemän ha erbjudits optioner och delägarskap i det bolag som vann upphandlingen.

Ämnen i artikeln:

Mutor

Åklagaren menar att avtalet inte bara inneburit en ekonomisk skada för Region Skåne, utan att det även hade kunnat medföra hälsorisker för patienterna, eftersom det digitala vårdverktyget inte var så grundligt testat och vetenskapligt baserat som förespeglades.

— Massor av professorer och läkare har hört av sig till mig och berättat att här har det förelegat en fara för patientsäkerheten, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Han avser att väcka åtal mot fyra personer i Malmö tingsrätt under dagen. En person i ledningen för det bolag som vann upphandlingen är misstänkt för att ha mutat tre tjänstemän. I gengäld ska han ha fått hemlig information som var avgörande för att vinna upphandlingen.

Genom beslag av de inblandades datorer och telefoner har polis och åklagare fått inblick i deras chattrafik, som enligt åklagaren visar på täta kontakter långt innan Region Skånes upphandling inleddes.

Han hävdar att regionens tjänstemän har delat sekretessbelagd information till leverantören.

— Han har dessutom fått tips om konkurrenternas anbud och hur starka de är och vilket pris man ska ange för att regionen ska acceptera avtalet, säger Thomas Forsberg.

Trots att konkurrenterna lade avsevärt lägre bud vann den mutmisstänkte leverantören upphandlingen.

TT har bett om kommentarer från hans försvarsadvokat Lars Kruse, men han vill inte besvara några frågor förrän åtalet har väckts.

Åklagaren menar att de inblandade gjort sig skyldiga till grova brott eftersom det är så stora förmåner som erbjudits.

— De har erbjudits arbete, optioner och delägarskap i leverantörens bolag, säger han.

Två av tjänstemännen är också misstänkta för grov trolöshet mot huvudman och leverantören för anstiftan eller medhjälp till trolöshet. Åklagaren anser att tjänstemännen har missbrukat sin anställning och sitt uppdrag i Region Skåne.

Skadan som uppkommit för Region Skåne handlar om 800–900 miljoner kronor.
När misstänkta oegentligheter uppmärksammades av SVT:s Uppdrag granskning förra våren avbröt dock Region Skåne samarbetet med företaget. Det gjorde senare även Region Västra Götaland som skrivit avtal med samma leverantör.

Cecilia Klintö/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev