Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Mer pengar till cirkulär upphandling

Publicerad: 17 september 2021, 10:30

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) vill se fler fossilfria upphandlingar. Upphandlingsmyndighetens Inger Ek välkomnar initiativet.

Foto: Maxim Thoré/Erik Simander

Regeringen skjuter till extra pengar för att hjälpa kommuner och regioner att göra cirkulära och fossilfria upphandlingar.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030UpphandlingsarbeteHållbar offentlig upphandling

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


− Genom att göra upphandlingen cirkulär, giftfri och klimatsmart kan vi minska både den ohållbara resursanvändningen och klimatutsläppen, sa miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande i samband med att regeringen på fredagsförmiddagen presenterade en budgetsatsning på klimat och miljö. 

I satsningen ingår ett ökat stöd till att använda offentliga inköp för att styra mot miljö- och klimatmål. Det ska bland annat handla om att stimulera ledningarna i upphandlande organisationer att upphandla mer cirkulärt. 

Upphandlingsmyndigheten föreslås få 15 miljoner kronor nästa år samt 2023, och därefter 12 miljoner kronor per år. 

– Det är ett mycket positivt besked att regeringen ser oss och upphandling som en viktig del i en grön återstart. Det är ett tydligt bevis på att regeringen ser att vi som myndighet gör skillnad och att upphandling kan bidra till en hållbar samhällsutveckling, kommenterar Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten.

Som exempel hur offentliga inköp kan bidra till en cirkulär ekonomi lyfter Upphandlingsmyndigheten fram att myndigheter i upphandlingar kan efterfråga återvunnet material, köpa begagnat i stället för nytt och ställa krav på att varorna köps in är designade för att kunna återbrukas.

Regeringen skriver att statliga myndigheter bör gå före och upphandla mer giftfritt och hållbart. Mer om vad satsningen ska innehålla ska regeringen återkomma med i ett särskilt uppdrag till Upphandlingsmyndigheten. 

LÄS MER: Nya upphandlingsregler kan gynna idéburna organisationer 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev