Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

”Mer krävs om regionen ska ta ledartröjan”

Det är klokt av den blågröna ledningen i Västra Götalandsregionen att värna om djur och natur vid upphandlingar. Men de värnar inte människorna som jobbar och inser inte betydelsen av kollektivavtal eller personalövergång, skriver Vänsterpartiet.

Publicerad: 31 mars 2017, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KollektivavtalVänsterpartiet

REPLIK. Johnny Magnusson (M), Kristina Jonäng (C) och Peter Hermansson (M) skriver om hur den blågröna ledningen i Västra Götalandsregionen vill ta ledartröjan inom offentlig upphandling. De vill se giftfria leksaker och garantier för bra djurskydd när kött och mejeriprodukter köps in. Viktiga och bra perspektiv, tycker vi också.

Men det verkligt intressanta är det perspektiv de inte tar upp. Vi i Vänsterpartiet är i opposition i Västra Götalandsregionen. Genom bifall på en motion har vi ändå fått stöd för frågan om att vid upphandlingar använda sig av den så kallade Vita Jobbmodellen. Det är ett arbetssätt vid upphandling av främst större entreprenadtjänster som ska förhindra svartarbete och skatteflykt. Den frågan nämns inte av den blågröna ledningen.

De väljer också att undvika frågan om kollektivavtal och personalövergång inom kollektivtrafik. Det är numera möjligt att ta ansvar för goda villkor när vi upphandlar kollektivtrafik genom vårt trafikbolag Västtrafik. Vi i Vänsterpartiet skrev en motion om det så snart som riksdagen tog beslut om lagändringen. Det ger rätt, men inte skyldighet, för oss att vid upphandlingar kräva personalövergång och att entreprenörer har kollektivavtal för sina anställda.

Det krävs beslut i Västra Götalandsregionen och då får ledningen bekänna om de bryr sig om de sociala perspektiven, eller inte.

Det skulle göra att busschaufförer slipper ovissheten i om de har sitt jobb kvar när man byter utförare. De skulle inte behöva vara rädd för att bli av med sitt jobb om de jobbat fackligt och varit pådrivande för vettiga scheman, högre löner eller trygghet på jobbet. Vi ser det som ett bra verktyg för att förhindra racet mot botten i lön- och anställningsvillkor.

Det kan ju vara en tillfällighet att den blågröna ledningen väljer att begränsa sig till att beskriva just de djur- och naturhänsyn de valt i sin debattartikel om upphandling. Men vi tror inte det. De har valt att undvika de områden som vid upphandling är viktiga vad gäller villkor för människor.

Det hamnar i den klassiska konflikten mellan arbete och kapital. Och de vill inte begränsa den fria marknaden och ge mer makt åt dem som jobbar, vilket är en klassfråga som den moderatledda blågröna ledningen inte vill låtsas om. Men vi tänker fortsätta att påminna dem. Det krävs betydligt mer om Västra Götalandsregionen ska bära den ”ledartröja” de nämner i sin artikel.

Eva Olofsson, regionråd (V) Västra Götalandsregionen

Jan Alexandersson, regionrådsersättare (V)

Marie Lindén, ledamot (V) i Västtrafiks styrelse

Egon Frid, ledamot (V) kollektivtrafiknämnden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev