Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Malmös satsning på hemlösa döms ut

Publicerad: 29 augusti 2018, 07:04

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Malmö stads hyresavtal med en privat fastighetsägare om ett nytt boende för hemlösa är ogiltigt, har förvaltningsrätten slagit fast. Kommunen kommer att överklaga domen.


Ämnen i artikeln:

Bostäder

Hemlösheten är stor i Malmö. Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2017 var nästan 3 000 personer hemlösa, varav omkring 450 barnfamiljer.

För att lösa situationen skrev kommunen ett avtal med fastighetsbolaget Skånska Strand om att bygga ett genomgångsboende för hemlösa med 133 lägenheter i stadsdelen Limhamn.

En konkurrent begärde överprövning och nu har Förvaltningsrätten i Malmö ogiltigförklarat avtalet.

Kommunen har hänvisat till hyresundantaget i lagen om offentlig upphandling (LOU). Det underkänner domstolen, bland annat för att det i avtalet omnämns uppförande av ett LSS-boende. Därför bedöms avtalet som ett byggentreprenadskontrakt och inte ett hyresavtal, och ska därmed upphandlas.

Oppositionen är starkt kritisk och menar att fastighetsbolaget fick en gräddfil värd 340 miljoner kronor.

- Kontraktet är något av det mest anmärkningsvärda jag har sett under mina år som politiker, säger John Roslund (M), andre vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden som handhar ärendet, till Sydsvenskan.

Malmö stad lär överklaga domen till kammarrätten.

- Vi har inte bestämt det ännu, men det är sannolikt att vi gör det. Våra jurister tittar på domen och sedan ska vi ta ställning. Beslutet tas i arbetsmarknads- och socialnämnden, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S) till Dagens Samhälle.

Han menar att det aldrig fattats några politiska beslut om att bygga ett LSS-boende.

- Vad jag förstår hänvisar domstolen till att en tjänsteperson på förvaltningen frågat fastighetsägaren om de även kunde tänka sig att bygga ett LSS-boende, men politiskt har vi aldrig tagit ställning till det. Frågan om LSS-boende borde aldrig ha väckts för det är ju upphandlingspliktigt enligt LOU, säger Andreas Schönström.

Vad händer med boende för hemlösa nu?

- Det är oklart. Vi söker med ljus och lykta efter boende för gruppen barnfamiljer. Vi har lagt ner mycket arbete eftersom barnfamiljerna har bott i dyra, dåliga temporära lösningar som vandrarhem med mera. Det gör bland annat att barnen får problem med skolgången.

Oppositionen är kritisk till att placera många hemlösa på samma ställe och tycker att det är stigmatiserande.

- De vill inte att de här personerna ska bo i kommunen. När vi köpte bostadsrätter för barnfamiljer protesterade oppositionen. När vi nu försöker göra det här som vi gjort på andra platser i kommunen så protesterar de mot det också, säger Andreas Schönström.

Hans Perkiö

Ämnen i artikeln:

Bostäder

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev