Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Lönedumpning hör inte hemma i det offentliga

Bra arbetsvillkor och god kvalitet i välfärden går hand i hand och är en grundpelare i den svenska modellen. Tyvärr vill Moderaterna avveckla den modellen, vilket man visat med sin politik i Stockholms läns landsting där man drivit igenom en färdtjänstupphandling utan krav på kollektivavtalsvänliga villkor.

Publicerad: 21 april 2016, 08:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Taxiförare kommer i dag torsdag att besöka landstinget för att protestera, och vi förstår deras protester.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierKollektivavtalSociala krav vid upphandling

Regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi (S) kommer att presentera ett lagförslag för att sociala krav och kollektivavtalsenliga villkor ska gälla i upphandlingar för alla kommuner och landsting, som ska börja gälla i januari 2017.

Detta för att det offentliga inte ska bidra till social dumpning, med lönesänkningar och sämre arbetsvillkor. Det skulle innebära att alla arbetstagare som levererar varor och tjänster till landstinget kan vara trygga med att de får en skälig lön och en arbetsmiljö där de orkar och kan ge en god välfärd för alla som behöver den.

Det innebär också att de företag som prioriterar schysta villkor och kvalité också får en rimlig chans att konkurrera. Detta tänker inte Moderaterna ställa sig bakom, varken i teorin eller i praktiken. Det blev tydligt i riksdagen där Moderaterna och även övriga allianspartier i förra veckans riksdagsdebatt klargjorde att de motsätter sig regeringens kommande lagförslag för kollektivavtalsenliga villkor i offentliga upphandlingar.

Moderaternas hårdnackade motstånd mot bra arbetsvillkor för att stärka välfärden är sedan länge praktiserat i Sveriges största landsting, Stockholms läns landsting. I november 2015 drev landstingsmoderaterna och deras trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons, igenom en färdtjänstupphandling utan krav på kollektivavtalsenliga villkor. Det avtalet är bindande i två år innan det finns möjlighet att upphäva det.

Två år till med usla löner och arbetsförhållanden. Det är också ytterligare två år av en otrygg färdtjänst där förare på grund av stress och press inte har möjlighet att ge den bästa servicen och komma på utsagd tid för gamla och sjuka. Taxiförare kommer i dag torsdag att besöka landstinget för andra gången på en månad för att protestera, och vi förstår deras protester.

Social dumpning är aldrig acceptabelt, särskilt inte när det är det offentliga som står för den med hjälp av skattebetalarnas pengar. Bara inom färdtjänsten uppgår värdet till en miljard.

Det här är också en åsikt som delas av en klar majoritet av svenska folket, oavsett partitillhörighet. Enligt en undersökning genomförd av Novus från TCO:s rapport ”Från höger till vänster – stort väljarstöd för schysta villkor vid offentlig upphandling” som publicerades i förra veckan så svarar 79 procent av de moderata sympatisörerna att det är ganska dåligt eller mycket dåligt att företag har möjlighet att vinna offentliga upphandlingar genom att erbjuda ett lägre pris som beror på att personalen har sämre löner och villkor än andra i samma bransch.

Enligt samma undersökning så är andelen av Allianspartiernas väljare som anser att det är ganska eller mycket viktigt att ställa krav på att leverantören erbjuder sin arbetstagare lika bra villkor som andra i branschen, cirka 85 procent hos Moderaterna och hos Liberalerna över 90 procent.

Det är uppenbart att Moderaterna går i otakt med befolkningen och sina egna sympatisörer. Vår fråga till Moderaterna är därför, varför vill ni hindra utvecklingen av den svenska modellen som majoriteten av svenskarna står bakom?

Talla Alkurdi, oppositionslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting

Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd (S), Stockholms läns landsting

Conny Fogelström, vice ordförande Färdtjänstberedningen, Stockholms läns landsting (S)

Ingela Nylund Watz, riksdagsledamot, Stockholms län (S)

Leif Nysmed, riksdagsledamot, Stockholms län (S)

Serkan Köse, riksdagsledamot, Stockholms län (S)

Arhe Hamednaca, riksdagsledamot, Stockholms stad (S)

Teres Lindberg, riksdagsledamot, Stockholms stad (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev