Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Linköping bryter akut med Attendo – ”Vårt förtroende är förbrukat”

Publicerad: 10 september 2021, 09:42

”Vårt förtroende för Attendo är förbrukat”, säger Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden. ”Det här duger inte”, säger nämndsordförande Liselotte Fager (KD).

Foto: PETER HOLGERSSON, JONAS EKSTROMER/TT

Rapporter om missförhållanden gör att Linköping akut bryter avtalet med Attendo för äldreboendet Ånestad. ”Jag är väldigt upprörd”, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD). Men Attendo säger till Dagens Samhälle att verksamheten fungerar väl.


Ämnen i artikeln:

ÄldreboendeÄldrevård

Attendo fick entreprenadavtalet för vårdboendet Ånestad i Linköping hösten 2019. Redan några månader senare började såväl anhöriga som personal larma på olika sätt om att allt inte stod rätt till i verksamheten. Hösten 2020 visade Socialstyrelsens brukarundersökning att många av de boende var missnöjda.

– Sommaren 2020 hörde anhöriga av sig till mig som politiker första gången för att uppmärksamma mig på bristerna på boendet. I november förde vi socialdemokrater första gången fram förslaget att säga upp Attendo. Men sedan dess har karusellen bara fortsatt, säger Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i äldrenämnden och kommunalråd i opposition.

Linköpings kommun har gjort en ny upphandling för boendet och från nästa år ska Norlandia ta över entreprenaden. Men nu väljer kommunen att bryta avtalet på stört. Äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD) är oerhört besviken på Attendos agerande.

– Vi visade tydliga signaler genom att inte ge dem fortsatt förtroende att driva boendet vidare vid upphandlingen i februari. En tydlig plan upprättades om vad de skulle åtgärda i verksamheten den tid de hade kvar. Men nu visar det sig att de är kvar på ruta ett där medarbetare saknar grundläggande kunskaper till exempel i hanteringen av trygghetslarm. Det finns inget försvar, säger Liselotte Fager.

Social- och omsorgsförvaltningen får nu uppdraget att utreda hur boendet kan tas över av någon annan så snart som möjligt. Antingen genom att kommunens egen organisation går in och tar över driften eller genom att Norlandia tar över i förtid. Detta efter nya larm om problem under sommaren. Nämndsordförande säger till Dagens Samhälle att Attendo ljugit om förhållandena på boendet.

Du anklagar Attendo för lögn?
– Vi har suttit i samtal om bekymren. Pratat om åtgärdsplaner och de har lovat att lämna verksamheten på topp. Attendo är en stor koncern med muskler att sätta in i en verksamhet som blöder. Då förväntar jag mig mycket mer när de lovat mig göra allt de kan. Det här duger inte, säger hon.

Mikael Sanfridson hoppas att den styrande majoriteten fullföljer och bryter med Attendo omedelbart.

– Det är inte bara de boende och anhöriga som påtalat missförhållanden. Situationen för personalen har varit bedrövlig. Det är inte bra att de behövt genomlida det här eländet så lång tid utan att någon tagit dem på allvar. Jag anser att det här hade gått för långt redan för ett år sedan, säger han.

Attendos koncernledning är uppmärksammad på situationen. Presschefen Makan Afshinnejad säger till Dagens Samhälle att bolagets regionchef bjudit in kommunens ledning till ett möte för att lösa situationen.

– Vi blev förvånade över de starka orden. Vi har gjort ett aktivt arbete under lång tid med åtgärder, och när vi talar med vår regionledning upplever vi inte att det finns några större klagomål från personalgrupp eller boende längre. I dag är Ånestad en väl fungerande verksamhet, säger han.

LÄS MER: Så har tre kommuner gjort för att häva avtal. 

Attendo är den största privata utföraren i Linköpings omsorg med ett tiotal verksamheter och hade vid slutet av förra året nära 400 äldreplatser i kommunen.

Kan detta få konsekvenser för era andra verksamheter i Linköping?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Vi har bra upparbetade relationer både med tjänstemän och förtroendevalda politiker. Vi ser fram emot att kunna räta ut de här missförstånden, säger Makan Afshinnejad.

Mikael Sanfridson delar inte den bilden.

Får detta konsekvenser för förtroendet för Attendo i stort?
– Det måste jag svara ja på. Under senaste året har vi uppmärksammats på brister på flera av Attendos vårdboenden. Vi socialdemokrater har landat i slutsatsen att vårt förtroende för Attendo är förbrukat, säger han.

På samma fråga väger Liselotte Fager sina ord.

- Attendo har flera uppskattade verksamheter i Linköping. Men det är klart att just nu är jag väldigt upprörd, och tanken kommer att har de ljugit om Ånestad kan problem finnas även i andra verksamheter.

LÄS MER: Efter avslöjande: Stockholms stad kräver att Attendo förklarar sig. 

 

 

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

ÄldreboendeÄldrevård

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev