Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Leveranser av skyddsutrustning på ingång

Publicerad: 18 mars 2020, 14:39

Inga leveranser av personlig skyddsutrustning till vården har kommit in på några dagar. Men nu har man kunnat skicka ut utrustning till regionerna.

Foto: Colourbox

Leveranser av personlig skyddsutrustning till svensk vård, som bromsats av enskilda EU-länders exportstopp, kan nu vara på väg. Socialstyrelsen har kunnat skicka en del utrustning till storstadsregionerna.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenCovid-19

– Tiotusentals ansiktsskydd satt fast i Tyskland på grund av dessa restriktioner. Det här är restriktioner man nu har lättat på och det är också därför som leveransen kommit till Sverige. Det är fler leveranser på gång, sa socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Exakt vad leveranserna innehåller för skyddsutrustning ville socialministern och Socialstyrelsen inte uppge, men klart är att vissa hinder för handel är borta. Enligt socialministern har Sverige tryckt på på högsta EU-nivå för att inga enskilda EU-länder ska stoppa export till andra EU-länder.

– Handel med medicinsk skyddsutrustning måste fungera, sa Lena Hallengren

På tisdagen var beskedet från Socialstyrelsen, som har fått uppgiften att samordna inköp av personlig skyddsutrustning till vården, att inga leveranser kommit in på några dagar. Men nu har man kunnat skicka ut utrustning till regionerna.

– Vi har fått in en del leveranser och de är i stort sett utfördelade till de regioner som behöver, sa Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall på onsdagseftermiddagen.

– Det är framför allt storstadsregionerna som är hårdast belastade just nu. Det är där det går åt mest skyddsutrustning, och också där vi har förstärkt.

På onsdagen aviserade regeringen att Socialstyrelsen även ska få i uppdrag att upprätta en samordningsfunktion för intensivvårdsplatser och så kallade ECMO-platser hos både offentliga och privata vårdgivare.

– Runt om i regionerna pågår insatser för att skala upp intensivvårdens kapacitet. Det arbetet måste fortgå och intensifieras, men regeringen ser också att det finns behov av en nationell samordning, sa Lena Hallengren.

– Uppdraget ersätter inte på något sätt regionernas ansvar. Det är ett komplement, ett stöd i deras arbete, fortsatte hon.

På onsdagen rullades också de första e-utbildningarna om användandet av personlig skyddsutrustning och hur man skyddar personal från smitta ut. Socialstyrelsen beställde utbildningarna från Karolinska institutet i förra veckan, och de riktar sig till vård- och omsorgspersonal i kommuner och regioner.

Fotnot. ECMO är en modifierad hjärt- och lungmaskin som ger ett fullständigt utbyte av syre och koldioxid, som en konstgjord lunga.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenCovid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev