Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Kräv rättvisa bananer till skola, vård och omsorg

Svenskar hör till dem som äter allra mest bananer i världen, och vår handel påverkar starkt de bananodlande producenterna. Vi vet att bananindustrin präglas av usla arbetsvillkor. Därför är det dags för fler kommuner och landsting att ställa krav på rättvis handel när de köper bananer.

Publicerad: 7 oktober 2014, 09:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rättvisa bananer lokalt gör skillnad globalt.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteEkologisk matUpphandlingskriterier

Fairtrade Sverige har i dagarna släppt rapporten Schyssta bananer som visar på de problem som finns inom bananindustrin med usla arbetsvillkor och bristfälliga levnadsförhållanden för odlare och anställda. Samtidigt påpekar rapporten att både konsumenter och medborgare i landets kommuner har ett stort intresse för att göra hållbara val, som enskilda individer och med skattepengarna genom offentlig upphandling.

Utbudet av varor finns, men efterfrågan måste öka. Fairtrade Sverige anser därför att det nu är dags för fler kommuner och landsting att ställa krav på rättvis handel vid inköp till bland annat skolor, vård och omsorg så att fler odlare och anställda ska få möjlighet att ta sig ur fattigdomen.

Intresset för etiskt framtagna produkter har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt en konsumentundersökning genomförd av TNS Sifo uppger sju av tio konsumenter att det är viktigt att de livsmedel de handlar lever upp till en etisk standard. Nio av tio är dessutom beredda att betala extra för Fairtrade-märkta bananer. Att medvetet välja att betala några extra kronor för Fairtrade-märkta bananer är för de flesta konsumenter en relativt liten insats, men för odlare i länder med utbredd fattigdom kan det valet innebära en avgörande skillnad.

Svenskar hör till dem som äter allra mest bananer i världen, och vår handel påverkar starkt de bananodlande producenterna. Fortfarande har många bananodlare inte råd att ställa ordentligt med mat på bordet eller möjlighet att täcka familjens basbehov som utbildning eller hälso- och sjukvård. Många anställda utsätts också för usla arbetsvillkor och det utbredda användandet av kemiska bekämpningsmedel utgör en fara både för de som arbetar direkt med bananodlingen och deras närmiljö.

Genom att köpa Fairtrade-märkta bananer kan kommuner och landsting bidra till att odlare och anställda själva kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor och ta sig ur fattigdomen. De som odlat den Fairtrade-märkta bananen har fått ett minimipris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion. Ovanpå det utgår också en Fairtrade-premie som används för investeringar i lokalsamhället, som utbildning, bostäder och hälsovård. För enskilda individer innebär det en bra och säker arbetsmiljö, att deras barn får möjlighet att studera vidare och att de får tillgång till gratis sjukvård med utbildad personal.

Siffror från TNS Sifo visar att 84 procent av svenska konsumenter tycker att det är viktigt att kommunerna ställer etiska krav i sin offentliga upphandling. Det nya EU-direktivet kring lagen om offentlig upphandling uppmanar dessutom kommuner och landsting att använda offentlig upphandling som ett verktyg för att uppnå samhälleliga mål, såsom målet om fattigdomskämpning. Karlstad har anammat detta och köper på så vis varje år in 80 ton Fairtrade-märkta bananer, vilket gör skillnad för många bananodlare. Det finns goda möjligheter för fler kommuner att följa Karlstads exempel.

I Sverige handlar det om 600-800 miljarder kronor per år som köps in via offentlig upphandling. Genom att fler kommuner och landsting ställer krav enligt rättvis handels principer i de upphandlingar där det är möjligt kan fler aktörer göra skillnad. På så vis kan fler odlare och anställda inom bananindustrin få förbättrade arbets- och levnadsvillkor och våra gemensamma skattepengar användas för att bekämpa fattigdom i världen.

Magdalena Streijffert, generalsekreterare Fairtrade Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev