måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Konkurrensverket kritiserar kommuner för bristande information

Publicerad: 4 november 2022, 08:30

Konkurrensverket kritiserar kommunerna. Foto: Claus Gertsen /TT

Myndigheter brister i sitt ansvar att lämna information om leverantörer i LOV-system. Av 14 granskade myndigheter kritiserar nu Konkurrensverket sju kommuner och tre regioner för att inte uppfylla lagkraven.

Ämnen i artikeln:

LOVSenaste nyttKonkurrensverketUpphandlingsarbete

Det handlar om verksamheter där kommunerna eller regionerna infört valfrihet enligt lagen om valfrihetssystem, LOV, som till exempel hemtjänst eller primärvård.

Syftet med informationsansvaret är att enskilda ska kunna göra ett väl grundat val av leverantör. Informationen ska därför vara saklig, relevant, jämförbar, lättförståelig och lättillgänglig.

Enligt Konkurrensverket ser det väldigt olika ut i fråga om hur myndigheter informerar på sina webbplatser och hur mycket.

”Vi såg till exempel att det fanns fall där myndigheten knappt lämnade någon information alls”, skriver Konkurrensverket på sin sajt.

Verket inledde därför en granskning av 14 upphandlande myndigheter huruvida de uppfyller ansvaret enligt LOV. Bristerna som upptäcktes hos de tre regionerna och sju kommunerna ser ut på olika sätt.

”I vissa fall handlar det till exempel om att kraven på saklighet och jämförbarhet inte säkerställts, eller att informationen inte är lättillgänglig i den omfattning som LOV kräver”, skriver Konkurrensverket.

TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev