söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Konkurrensverket: Corona ingen ursäkt – kommun får böter

Publicerad: 30 september 2022, 07:39

En överbelastad it- och upphandlingsavdelning är inget skäl att skippa upphandling, anser Rikard Jermsten, Konkurrensverket. Foto: Sigrid Olsson/Anna Svanberg

Att skylla utebliven upphandling på pandemin, det går inte. Det anser Konkurrensverket som vill att en kommun ska betala 450 000 kronor i böter.

Ämnen i artikeln:

Felaktiga upphandlingarSenaste nyttUpphandlingsarbeteIt

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Tyresö kommun har under ett och ett halvt år, med start våren 2020, köpt it-tjänster av ett företag i Stockholm. Avtalet har förlängts flera gånger och nya underavtal har tecknats. Totalt har kommunen betalat över 5,7 miljoner kronor till dataföretaget, men ingen upphandling av tjänsterna har gjorts.

Det här slår Konkurrensverket ner på och begär att Tyresö kommun ska betala 450 000 kronor i upphandlingsskadeavgift, ett slags böter för upphandlingar som inte har gått rätt till.

Kommunen anför i sitt svar till myndigheten att pandemin orsakat ökad arbetsbelastning för upphandlingsenheten och digitaliseringsstaben, och att det därför funnits skäl att skjuta på att annonsera upphandlingen.

LÄS MER: ”Pandemin har använts som förevändning för direktupphandlingar” 

Argumentet underkänns av Konkurrensverket, som skriver: ”Att under ett och ett halvt år inte annonsera en upphandling av detta slag, även under de förutsättningar som covid-19-pandemin medförde, utgör inte synnerlig brådska.”

I stället handlar det om dålig framförhållning, anser generaldirektör Rikard Jermsten. 

”Att det av olika omständigheter kan uppstå perioder av ökad arbetsbelastning är något som den upphandlande myndigheten måste ta hänsyn till i sin planering”, säger han i ett pressmeddelande.

Nu blir det upp till Förvaltningsrätten i Stockholm att avgöra om, och i så fall hur mycket, Tyresö ska böta. Som Dagens Samhälles tidigare genomgångar har visat går förvaltningsrätten oftast på Konkurrensverkets linje.

LÄS MER: LISTA: De fick upphandlingsböter 2021  

LÄS MER: Boden får böter för SBB-affär: ”Borde ha upphandlat”

 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev