onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Kommunen köpte fotbollsbiljetter för 2 miljoner – riskerar böter

Publicerad: 25 november 2022, 12:29

”Vi tog beslutet under stor tidspress”, säger Niklas Daoson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersund. Foto: Mattias Eliasson, Per Danielsson/TT

När Östersunds FK var i akut ekonomisk knipa köpte kommunen evenemangsbiljetter av klubben för 2 miljoner kronor. Ett klart brott mot LOU, enligt expert.

Ämnen i artikeln:

Felaktiga upphandlingarUpphandlingsarbeteIdrott

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Länge var Östersunds FK en succé. Klubben gick bra i fotbollsallsvenskan och 2018 gjorde laget succé i Europa League. Sedan har det gått snabbt utför. I fjol åkte ÖFK ur högsta serien och i år såg det länge ut som det skulle bli degradering även från Superettan.

Laget hamnade även i ekonomisk kris och hotades av konkurs. I det läget bestämde sig de ledande politikerna i Östersund enhälligt för att hjälpa till. Kommunen tog i förra veckan beslutet att köpa biljetter för 2 miljoner kronor av ÖFK. För pengarna ska man få åtta evenemang med matcher i Superettan, korvgrillning och ”lämpliga aktiviteter”. Inbjudna blir kommunens 8 000 anställda.

Idén är att ÖFK sedan ska använda de 2 miljonerna för att betala av en skuld till kommunen på samma belopp.

– Vi tog beslutet under stor tidspress. Risken för kommunen om ÖFK skulle gå i konkurs var att de inte skulle kunna betala skulden och att vi skulle förlora en hyresgäst på arenan. Dessutom skulle deras ungdomsverksamhet kunna påverkas, förklarar kommunstyrelsens ordförande Niklas Daoson (S) och beskriver uppgörelsen som en ”vinna-vinna-lösning”.

Men det finns ett problem. Kommunen borde rimligen ha gjort en offentlig upphandling. Gränsen för en direktupphandling går enligt LOU vid 700 000 kronor.

– De köper en tjänst, det kommer man inte ifrån. Och det är en bra bit över alla gränsvärden. Så jag vet inte hur de tänker att det här ska vara okej, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till Östersunds-Posten.

Enligt Niklas Daoson var frågan om upphandling inte uppe för diskussion på den politiska nivån.

– Om vi gjort fel är jag den förste att beklaga det. Våra jurister får titta på om det är så. Uppenbarligen finns det en risk för det, och det hade väl varit bra om vi hade varit medvetna om det. Men vi agerade med väldigt kort varsel och hade ett helt annat fokus där och då under mötet. Vi har gjort det utan uppsåt, säger han.

Kommunen riskerar nu en sanktionsavgift från Konkurrensverket.

ÖFK undvek i sista stund konkurs och klarade även de ekonomiska kraven för att få den så kallade elitlicens som är ett måste för spel i Superettan. Ett investeringsbolag gick in med 8 miljoner kronor, en sponsor med 1 miljon och fansen med lika mycket.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev