måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Kommunalråd sålde hemliga försvarsuppgifter

Publicerad: 2 november 2022, 12:16

Jag hade inte en aning om att det här var känslig information”, säger Christopher Jarnvall (SD) till NT. Foto: Privat, Johan Nilsson/TT

Nytillträdde SD-kommunalrådet Christopher Jarnvall, även känd som programledare för webb-tv-programmet ”Riks”, sålde runt millennieskiftet hemliga försvarsuppgifter till ett utländskt bolag, avslöjar Norrköpings Tidningar (NT).

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSDSverigedemokraternaUpphandlingsarbeteFörsvarspolitik

En förundersökning om obehörig befattning med hemlig uppgift inleddes, men lades senare ner.

– Jag kan säga så här, hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det. Jag hade inte en aning om att det här var känslig information, säger Christopher Jarnvall (SD) till NT.

Mot hundratusentals kronor gav Christopher Jarnvall hemligstämplade uppgifter om en upphandling av helikoptrar till det Frankrikebaserade företaget NH Industries.

Vid denna tidpunkt, i slutet av 1990-talet, jobbade Christopher Jarnvall på informationsavdelningen på Försvarsmakten samtidigt som han drev ett eget konsultbolag. Han ska då ha fått en kvarts miljon kronor från NH Industries, samt olika rese- och hotellkostnader betalda. Det framgår av tidigare hemligstämplade dokument från Säpo, som NT har tagit del av.

Under våren 2001 fick Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) kännedom om en läcka i affären. Säkerhetspolisen och en kammaråklagare kopplades in.

Läckan kopplades till en svensk officer som försökte få tag i information om upphandlingen. Denne visade sig ha Christopher Jarnvall som uppdragsgivare, skriver NT.

En förundersökning inleddes om obehörig befattning med hemlig uppgift, skriver tidningen. Det är ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år, och om brottet är grovt fängelse i högst fyra år.

Husrannsakan gjordes då hos bland annat Christopher Jarnvall, och i hans dator hittades en stor mängd dokument och rapporter – 44 av dessa väckte ett särskilt stort intresse för utredarna.

Bland annat konstaterades han ha sökt uppgifter om beväpning och vilket skydd helikoptern skulle ha. Uppgifter om vapensystem klassas av Försvarsmakten ha ”synnerlig betydelse för rikets säkerhet”, skriver tidningen. Handlingar och rapporter noterades ha skickats till bolaget i Frankrike som tack vare uppgifterna fick fördelar i upphandlingen.

I september samma år avslutades upphandlingen. NH Industries fick kontraktet, värt 5,6 miljarder kronor, för leverans av 18 helikoptrar till Sverige.

Och året därpå, 2002, lades brottsutredningen ner. Kammaråklagaren hade fått besked om att Försvarsmakten bedömde att det är en större skada för Sverige om upphandlingen måste göras om, än att Christopher Jarnvall försett ett utländskt bolag med information och själv tjänat pengar på det.

En ny upphandling befarades leda till försenad leverans av nya helikoptrar och därmed eventuellt att Försvarsmakten helt skulle stå utan helikoptrar en tid.

– Då gick det inte att åtala. Jag lade ner utredningen för jag hade inte längre någon grund för att bedöma brott. Om Försvarsmakten inte anser att någon skada skett av att uppgifterna lämnats ut, då är det helt enkelt inget brott längre, säger åklagaren Peter Hallgren till NT, och framhåller med eftertryck att han blev förvånad.

Dagens Samhälle söker Christopher Jarnvall för en kommentar. 

TT NYHETSBYRÅN

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev