Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Jörnehed invände inte mot ”strump-avtalet”

Jörnehed är tydligen lika hejdlöst usel på att göra affären som han anklagar Alliansen i Stockholms läns landsting för att vara, skriver Rickard Wall, Vi socialkonservativa.

Publicerad: 7 september 2016, 11:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StockholmUpphandlingsarbeteVänsterpartiet

REPLIK Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, Håkan Jörnehed, går i en debattartikel till storms mot det nu riksbekanta leveransavtalet om vissa förbrukningshjälpmedel som hälso- och sjukvårdsförvaltningen tecknade med företaget Onemed Sverige AB under år 2014, och som dåvarande hälso- och sjukvårdsnämnden godkände samma år.

”Är det inte märkligt att den borgerliga minoritetsregimen i Stockholms läns landsting, med sin eviga vurm för marknaden, är så hejdlöst usel på att göra affärer?”, skriver han.

Enligt nämndens protokoll, sid 1(37), från sammanträdet den 20 oktober 2014 var ledamoten Håkan Jörnehed närvarande i egenskap av Vänsterpartiets enda representant. I samma protokoll ser vi på sid 21(37) att Jörnehed valde att inte delta i beslutet. Därmed kan varken Jörnehed eller Vänsterpartiet göras formellt ansvarigt för Onemed-upphandlingen. Historien tar emellertid inte slut här.

Ledamoten Håkan Jörnehed hade tillgång till relevanta handlingar i ärendet. På sid 4(6) ser vi att anbuden från de tre företagen som inte vann upphandlingen låg någorlunda nära varandra och snittade på cirka 1,5 miljarder kr. Detta motsvarar ungefär den kostnad som förevarit under tidigare år och avtalsperioder.

Onemeds bud låg på knappa 0,5 miljarder kr. Inom konsumentrådgivning brukar man säga att om ett erbjudande ser för bra ut för att vara sant så är det oftast så också. På sid 20(37) i nämndens protokoll ser vi att Jörnehed under sammanträdet inte reste några invändningar mot avtalets konstruktion eller skrivningar, vilket han rimligtvis skulle ha gjort om han upptäckt tveksamheter. Det gjorde han alltså inte.

Vi har sett att Jörnehed inte deltog i beslutet, men vi ser också att han tillsammans med MP lade ett särskilt uttalande. Detta ligger som bilaga 11 på sid 34(37) i protokollet, och där framgår att hans missnöje inte hade något med det iögonfallande låga budet eller kalkylen i övrigt att göra. I stället lägger man i uttalandet bara ut texten om att CE-märkning av produkterna i fråga inte är tillräckligt.

För att summera. Jörnehed är tydligen lika hejdlöst usel på att göra affären som Alliansen i Stockholms läns landsting. Dessutom är det faktiskt så att slutnotan för denna upphandling inte kommer bli så dramatiskt mycket större än om man hade valt ett bud från något av de andra tre offerande företagen. Så i någon mening har skattebetalarna i länet inte förlorat pengar. Man har bara gått miste om det ”klipp” som Alliansförträdare försökte göra år 2014.

Rickard Wall, fd SD, nu Vi Socialkonservativa, Stockholms kommunfullmäktige, Stockholms läns landstingsfullmäktige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev