onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Inga extra pengar till förlossningen i Lycksele i år

Publicerad: 21 februari 2023, 13:01

Foto: Jan Alfredsson/Region Västerbotten

Regionfullmäktige i Region Västerbotten sa på måndagen nej till mer pengar till upphandlingen av förlossningen i Lycksele. De tre styrande partierna S, V och MP, vill skjuta frågan om finansiering till budgeten för 2024.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRegion VästerbottenUpphandlingsarbeteFörlossningsvård

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


På grund av personalbrist tvingades Region Västerbotten stänga förlossningsvården på Lycksele BB i december förra året. Målet är att öppna upp igen med egen personal – men som en akut lösning vill politikerna upphandla driften från ett privat bolag.

Hälso- och sjukvårdnämnden i Västerbotten har begärt 50 miljoner kronor extra för att klara upphandlingen. Men efter ett förslag från regionstyrelsen röstade fullmäktige på tisdagen nej till extra pengar. De tre styrande partierna S, V och MP, vill att hälso- och sjukvårdsnämnden tar pengarna i sin egen budget och söker statsbidrag från regeringen, rapporterar flera lokala medier.

Oppositionen, som hade föreslagit ett tillskott på 13 miljoner i år, är kritisk till beslutet.

Men enligt regionrådet Peter Olofsson (S) går regionen vidare med både handlingsplanen för förlossning i egen regi och upphandlingen som ska lösa situationen på kortare sikt.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev