söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Hovrätten mildrar straff om Vårdexpressen – inget skadestånd

Publicerad: 18 april 2023, 09:33

Det blir dagsböter i stället för fängelse för två av de åtalade i Vårdexpresshärvan. En tredje person frikänns helt. Och mångmiljonskadeståndet till regionerna rivs upp. Det står klart efter att hovrätten nu meddelat sin dom.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenRegion SkåneUpphandlingsarbeteMutor

IT-systemet Vårdexpressen skulle köpas in för att användas på vårdcentraler för att effektivisera sortering och prioritering av patienter genom att de själva skulle knappa in uppgifter om sin hälsa före läkarbesöket. Fyra företag lämnade inledningsvis anbud till Region Skåne – men tre av dem uteslöts eftersom de inte bedömdes uppfylla kraven. Även Västra Götalandsregionen hoppade senare på upphandlingen för att få tjänsten.

Kvar blev företaget Vårdinnovation, vars vd senare åtalades för att ha mutat Region Skånes tjänstemän. I gengäld ska han enligt åklagaren ha fått hemlig information som var avgörande för att vinna upphandlingen. Polisutredningen om misstänkt mutbrott inleddes sedan affären granskats av SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning.

Tingsrätten dömde vd:n för företaget Vårdinnovation till fyra års fängelse för att ha mutat tjänstemän i Region Skåne. Hovrätten över Skåne och Blekinge mildrar dock straffet till villkorlig dom.

Två tjänstemän dömdes samtidigt till tre och ett halv års fängelse för att ha tagit emot mutor, en dom som hovrätten delvis river upp. En anställd döms till villkorlig dom för grovt mutbrott men den andra frikänns, då rätten inte anser det bevisat att han erbjudits något som kan räknas som en muta.

Hovrätten frikänner dessutom de två tjänstemännen från brottet trolöshet mot huvudman. Enligt rätten har de inte haft den ekonomiska förtroendeställning som krävs för brottet. Tjänstemännen har varit deltagare i en expertgrupp för upphandling, men i ett pressmeddelande skriver hovrätten att de har inte haft rätt att fatta bindande beslut för regionerna.

“Såvitt hovrätten känner till har det inte tidigare prövats om en deltagare i en expertgrupp vid en offentlig upphandling kan göra sig skyldig till trolöshet mot huvudman för att ha brutit mot upphandlingsreglerna”, säger hovrättsrådet Ingela Sundin, ordförande i målet i pressmeddelandet.

Tingsrätten bestämde även att de tilltalade ska betala ett skadestånd till regionerna på 27 miljoner kronor. Det river hovrätten upp med motiveringen att ”regionerna inte har bevisat att mutbrotten har orsakat dem någon ekonomisk skada.”

Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen.

/TT, DS

LÄS MER:

Hemliga möten och krypterade chattar – så gick fusket i muthärvan Vårdexpressen till

Mututredning mot förre direktören läggs ner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev