Upphandling
Här är raketerna på den offentliga marknaden
Publicerad: 7 november 2019, 04:00
Byggsnabben ligger på plats 11 på listan över offentliga marknadens raketer. Företaget har avtal med flera kommuner i Stockholmsområdet. Vd Peter Sjöman vill gärna se mindre fokus på lägsta pris i upphandlingar. Foto: Adam Wrafter /BILDBYRÅN
Byggföretagen har lyckats få bra fart på sina affärer med offentlig sektor. Företag i bygg- och entreprenadsektorn tar 14 av 20 platser på Dagens Samhälles unika topplista över företag som ökat sitt affärsvärde mest de senaste fyra åren.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.
Med siffror från DS Insikt har Dagens Samhälle tagit fram en sammanställning över de leverantörer till offentlig sektor som vuxit mest från 2015 till 2018. Företagen har rankats utefter vilka som har ökat sitt affärsvärde, alltså ökat sina leveranser, gentemot offentlig sektor mest, procentuellt sett.
Baskriterierna för att komma med i sammanställningen är att företaget har en omsättning om minst 10 miljoner kronor och minst tio anställda enligt den senaste årsredovisningen – samt att företaget ökat sitt affärsvärde till offentlig sektor varje år de tre senaste åren.
På listan finns både företag som växer tack vare många vunna upphandlingar eller snabb tillväxt inom LOV, och företag som kammat hem ett enda stort uppdrag.
Den sektor som utmärker sig är byggsektorn. På snabbväxarnas topp 20 återfinns 14 företag som på olika sätt arbetar med bygg och entreprenad.
Allra överst på listan hittas ett it-företag: Iteam Solutions AB. Här är det ett enda uppdrag som gjort skillnaden. I slutet av 2016 vann företaget en upphandling från Arbetsförmedlingen för att skapa en tjänst som ska hjälpa nyanlända att komma i arbete. Tjänsten Jobskills lanserades 2017.
– Vi fick tips om en upphandling som påminde väldigt mycket om ett projekt som vi redan hade byggt på eget initiativ. Innan detta hade vår erfarenhet av offentliga upphandlingar varit rätt dålig, säger Iteams vd och grundare Christian Landgren.
Att delta i upphandlingen innebar mycket jobb för företaget.
– Det var också en stor utmaning för oss som relativt litet bolag att klara av kraven att hålla ett stort team redo för uppdraget trots en odefinierad period av överklagande som visade sig bli tre månader lång, säger Christian Landgren.
Iteam vill gärna jobba mer med offentlig sektor och tittar aktivt efter fler upphandlingar att lämna anbud på. De flesta ställer dock krav som inte fungerar för företaget.
– Vi skulle gärna jobba mer med den offentliga sektorn om man lärde sig att upphandla på ett sätt som passar mindre företag och med mer explorativa arbetssätt, säger Christian Landgren.
Förutom Iteam finns bara ytterligare fem företag som inte jobbar med bygg och entreprenad med på topp 20. Två advokatbyråer med Sveriges domstolar som största utbetalare, försäkringsförmedlaren Max Matthiessen och läkemedelsföretaget Alexion Pharma, som säljer några av landets dyraste mediciner för patienter med ovanliga sjukdomar. Bara ett enda företag från vård- och omsorgssektorn tar sig in på topp 20: assistansbolaget Carelli Assistans. Företaget har haft en kraftig tillväxt i både omsättning och antal anställda de senaste åren.
Ett företag på listan med lång erfarenhet av upphandlingar är Byggsnabben AB på plats elva. Företaget har sin bas i Nacka utanför Stockholm, sysslar med reparation och underhåll av fastigheter och har specialiserat sig på att ha ramavtal.
– Vi arbetar med byggservice, allt från att byta handtag på dörrar och ta hand om vattenskador till att byta kök i hyresrätter. Vi jobbar i stort sett bara med ramavtal på Byggsnabben och har gjort det i snart 50 års tid, säger vd Peter Sjöman.
I fjol ökade företagets omsättning ordentligt, bland annat tack vare att en kommun man har haft ramavtal med, Täby, anlitade Byggsnabben för fler uppdrag. Även för 2019 ser omsättningen ut att hamna på en hög nivå och företaget ser positivt på framtiden. Eftersom man arbetar med underhåll av befintliga fastigheter påverkas inte företaget så mycket även om byggkonjunkturen nu sviktar, tror Peter Sjöman.
Men han hoppas att det blir ett skifte när det gäller upphandlingarna, så att pris inte blir så avgörande som i dag.
– Tyvärr är det ju oftast så att lägst pris vinner. Och det är ju en nackdel, säger han.
Vad innebär det för er?
– Vi vill ju inte behöva sänka kvaliteten på arbetet så det innebär att vi måste om möjligt bli mer effektiva på arbetsplatsen, hitta rätt produkter och konkurrensutsätta våra underentreprenörer mer. Det är ett jätteproblem.
– När vi har lämnat anbud har vi sett att andra lämnat anbud som ligger på mer än 100 kronor lägre per timme. Då kan man inte ha personal med avtalsenliga löner vilket är väldigt viktigt för oss.
Nu ser Peter Sjöman dock en trend att de upphandlande myndigheterna oftare anger en lägsta timdebitering i de upphandlingar som Byggsnabben deltar i.
– Sedan får vi lämna ett anbud där vi får beskriva hur vi arbetar, och därefter komma på intervju. Det är en positiv utveckling, absolut. Och det vi hör när vi pratar med våra kunder att när ramavtalen går ut, om ett eller två år, kommer de också att göra så i nästa upphandling.
Tycker du att upphandlare bör ta ansvar för arbetsmiljön i företagen?
– Ja, definitivt. När det gäller arbetsmiljö och hälsa och om vi ska kunna fortsätta ha bra arbetskraft, måste vi få avtal som gör att vi kan följa alla regler och lagar, säger Peter Sjöman.
Så gjordes listan
För att komma med på Dagens Samhälles lista krävs följande:
■ Nettoomsättning över 10 miljoner kronor, enligt senaste årsredovisningen.
■ Minst tio anställda, enligt senaste årsredovisningen.
■ Ett positivt totalt rörelseresultat de senaste åren.
■ Affärsvärdet till offentlig sektor ska ha ökat varje år de tre senaste åren.
■ Tillväxten ska framför allt ha skett organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.