Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Halmstad upphandlar företag som städar billigare än hemtjänst

Publicerad: 16 juni 2021, 07:16

– Nu erbjuder vi ett komplement till hemtjänsten, som ger mer valfrihet, säger Ann-Charlott Mankell, nämndsordförande i Halmstad.

Foto: Hallandsposten, Terje Bendiksby, TT

Tre företag som Halmstads kommun upphandlat erbjuder nu invånare över 68 år hushållsnära tjänster till lägre pris än hemtjänsttaxan. ”Vi måste tänka i nya banor om personalen ska räcka till”, säger nämndordförande Ann-Charlott Mankell.

Ämnen i artikeln:

HemtjänstFramtidens kompetensförsörjning

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Undersköterskor som arbetar i hemtjänsten ska avlastas arbetsuppgifter som inte kräver vårdutbildning. Och äldre invånare ska känna sig trygga med att köpa servicetjänster av privata företag. Det är syftet med Halmstads upphandling. 

– Den demografiska kurvan pekar brant uppåt. Det blir allt fler äldre, och tillgången på nya undersköterskor är inte lika stort som behovet, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i kommunens hemvårdsnämnd.

Runt 400 Halmstadbor får i dag enbart serviceinsatser av hemtjänstpersonalen, det vill säga hjälp med tvätt, städning och inköp, strax under 1 000 hemtjänsttimmar per månad. Arbetsuppgifterna utförs ofta av undersköterskor, den som får hjälpen betalar en avgift och städningen begränsas till ett visst antal rum. Socialtjänstlagen ger rätt till skälig levnadsnivå, inte att få ett stort hus städat.

– Nu erbjuder vi ett komplement till hemtjänsten, som ger mer valfrihet, säger Ann-Charlott Mankell. 

Kommunen har tecknat avtal med tre företag som Halmstadbor över 68 år kan vända sig till för att beställa hushållsnära tjänster i form av städning, tvätt, hjälp med enklare ärenden eller att någon följer med dem och handlar. 

De upphandlade företagen har förbundit sig att ha en prisnivå för 68-plussarna som gör att timpriset blir lägre än hemtjänsttaxan, om de som beställer tjänsterna använder sig av rutavdrag. 

LÄS MER: Hemtjänst slutar köpa mat: ”Omsorgen ska vara i fokus” 

Kommunen stöder sig på befogenhetslagen, som gör det möjligt för kommuner att utan behovsprövning tillhandahålla vissa servicetjänster åt personer över 68 år. Men i det här fallet görs beställningen direkt hos företagen, som sedan tar betalt av den som använder tjänsterna.

Så varför upphandlar Halmstad tre specifika företag som listas på kommunens webbplats?
– Många som skulle kunna köpa privata tjänster är osäkra, eftersom det finns många företag med olika priser och avtal. De tycker att det känns tryggare att vända sig till kommunal hemtjänst. Därför har vi upphandlat ett fåtal seriösa företag, så att det blir lättare att välja. Skulle det uppstå klagomål eller tvister hjälper kommunen till i kontakten, säger Gabriela Arvidsson, kommunens myndighetschef. 

Hon betonar att alla invånare har kvar möjligheten att ansöka om hemtjänst även för servicetjänster. Och i vissa fall är inte den bästa lösningen att separera dessa tjänster från omvårdnaden.

– För äldre med komplexa omsorgsbehov kan det vara bättre att undersköterskorna utför både omvårdnaden och hushållssysslorna. Det kan ge mer kontinuitet och sammanhållen omsorg, säger Gabriela Arvidsson.  

Någon rusning av kunder har företagen ännu inte märkt, vilket delvis kan bero på att det kommit både en andra och en tredje våg av covid-19 sedan konceptet lanserades i november förra året. 

Men sedan kommunen började tipsa om möjligheten att köpa tjänster av företagen har det kommit in färre ansökningar om att få hjälp med fönsterputs och andra serviceinsatser av den kommunala hemtjänsten.

– Jag tror att vi går mot att låta andra aktörer sköta de här uppgifterna, säger Ann-Charlott Mankell. 

Innan avtalen löper ut om tre år kommer konceptet att utvärderas.

– Vi får se hur stort intresset är, men det är bra att vi testar, säger Ann-Charlott Mankell.  

Enligt Gabriela Arvidsson är kommunerna tvungna att hitta nya sätt att tillgodose invånares behov av stöd i vardagen, om undersköterskors och biståndshandläggares kompetens ska tas till vara på bästa sätt.

– Vi behöver fler skyddsnät än bara hemtjänsten, så vi måste skräddarsy nya lösningar som kan förebygga och senarelägga efterfrågan på biståndsinsatser. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev