Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Fängelsedom efter muträttegång undanröjs

Publicerad: 9 augusti 2021, 11:00

Rättegången om Vårdinnovation måste tas om efersom en nämndeman anses ha varit jävig.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

En nämndeman i muträttegången om Vårdinnovation i Malmö tingsrätt var jävig, har hovrätten kommit fram till. Nu undanröjs domen och rättegången måste tas om.


Ämnen i artikeln:

Felaktiga upphandlingarRegion SkåneVårdinnovationVästra Götalandsregionen

Malmö tingsrätt kom i slutet av maj fram till att företaget Vårdinnovation vunnit en upphandling genom att muta en anställd inom Region Skåne. Tre inblandade i affären fick kännbara fängelsestraff.

Bolagets vd dömdes till tre års fängelse och näringsförbud i sju år. Samtidigt dömdes två av regionens tjänstemän till fängelse.

De tre åtalade dömdes också att betala ett skadestånd till Region Skåne på 20 miljoner kronor och till Västra Götalandsregionen på nästan 8 miljoner kronor.

Hovrätten tar fasta på att en nämndeman i sin anställning haft två av vittnena i rättegången som chefer. Samtidigt sitter nämndemannen i samma styrelse som ett av vittnena i en intresseorganisation inom vården. Enligt hovrätten har nämndemannen inte tydligt redovisat detta under tingsrättens handläggning.

Det finns inget som tyder på att nämndemannen låtit sig påverkas av ovidkommande skäl, enligt hovrätten.

”Vad det i stället handlar om är att det ur en utomstående betraktares synvinkel har funnits omständigheter som typiskt sett gör att nämndemannens opartiskhet kan ifrågasättas. Vad som framkommit i målet om nämndemannen är av sådant slag att hovrätten bedömt att hennes opartiskhet kan ifrågasättas och att hon därför varit jävig”, säger hovrättsrådet Lars Lindblad i ett pressmeddelande.

Cecilia Klintö/TT

Läs mer: Vårdexpressen: Fängelse och miljonskadestånd för tjänstemän i muthärva 

Läs mer: Regionen efter mutskandalen: ”Förändringsresan har fått sig en törn” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev