Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Fairtrade city-kommuner tar lagen i egna händer

Runt om i landet börjar kommuner i det tysta hitta på egna krav som styr vilka företag som kan delta i upphandlingar. Dessa sociala krav kan låta sympatiska, men leder till att leverantörer diskrimineras och att kommunerna bryter mot lagen.

Publicerad: 19 mars 2013, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierUpphandlingsarbete

Sveriges kommuner, landsting och myndigheter gör varje år upphandlingar till ett värde av över 500 miljarder kronor. Det är oerhörda summor – motsvarande två tredjedelar av hela statsbudgeten vilket ger betydande makt över medborgarna, så man förstår hur viktigt det är allt går rätt till.

Tyvärr är det inte alltid så. Runt om i landet börjar kommuner i det tysta att hitta på egna krav för att styra vilka företag som överhuvudtaget ska ha möjlighet att delta i upphandlingsförfarandet. I exempelvis Kalmar ställs krav på att leverantörerna inte har kopplingar till skatteparadis och flera kommuner kallar sig fairtrade cities med målet att upphandla rättvisemärkta produkter. I andra kommuner kräver politikerna att skolmaten ska vara närproducerad.

Nyligen skrevs ett inlägg i Sydsvenskan (19/2) av ett antal politiker från S, V och MP samt företrädare från den globaliseringskritiska Attac-rörelsen, som i stort gick ut på att svenska kommuner bör gå förbi lagstiftningen i sina upphandlingar. Man ville hindra företag som har samröre med så kallade skatteparadis i de offentliga upphandlingarna (i sig ett slag i luften eftersom OECD:s lista över skatteparadisländer numera är tom på länder).

På Dagens Samhälles debattsajt kunde vi den 31 januari läsa Marcela Mella-Rinderud, koordinator för Tema Likabehandling föreslå sociala krav i offentliga upphandlingar, utöver den diskrimineringslagstiftning som finns. Till exempel att leverantörsföretaget ska anställa ett visst antal personer från underrepresenterade grupper på arbetsmarknaden, och att förslaget ska analyseras utifrån dess utfall för kvinnor respektive för män.

Vad som på ytan kan låta sympatiskt betyder de facto att kommuner tar lagen i egna händer. Enligt svensk lag får man inte diskriminera leverantörer i offentliga upphandlingar, ändå görs detta med gott samvete runt om i landet. Det är självklart att existerande lagstiftning ska följas, men ytterligare politiska önskemål utöver lagen är orimligt. Dessutom är det svårt att föreställa sig hur dylika krav ska kunna utvärderas. Man kan förstås också misstänka att det finns ett inte oväsentligt mått av publikfrieri i de här kraven.

I praktiken innebär fenomenet också att kommunens invånare riskerar att få sämre kvalitet på de tjänster de med skattepengar betalar för. Kraven som ställs innebär inte sällan kostnadsökningar för företagen, vilket naturligtvis går ut över kvaliteten. Vård, skola och omsorg är tjänster där vi värdesätter kvalitet och därför bör kommuner, myndigheter och landsting eftersträva maximal effektivitet och kvalitet i utförandet.

Att uppmana kommuner att kringgå lagen och ställa godtyckliga krav på företag är mycket oseriöst. Det är Sveriges riksdag som stiftar lagar i Sverige, på uppdrag av folket. Dessutom hanteras sådana här frågor ofta på EU-nivå. Är man missnöjd med det kan man rösta annorlunda i nästa val, så ser den demokratiska processen ut. Den här typen av agerande däremot, i förlängningen en styrning av medborgares konsumtion av varor och tjänster, innebär att politiken utövas i stängda rum. Som medborgare är det mycket svårt att få insyn och därmed att påverka. Var kan man som medborgare överklaga om man inte samtycker med kommunens godtyckliga upphandlingskrav?

Birgitta Laurent, expert på upphandlings- och konkurrensfrågor Svenskt Näringsliv

Malin Sahlén, nationalekonom Svenskt Näringsliv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev