söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Experten: Miljarder att spara på effektivare upphandling

Publicerad: 26 maj 2023, 11:00

”Fortfarande saknar många kommuner tydliga strategier för att klara en ny kris. Som kan inträffa i morgon!”, säger upphandlingsexperten Ellen Hausel Heldahl.

Foto: ERIK SIMANDER

Pandemin, Ukrainakriget och den ekonomiska krisen har på djupet påverkat offentlig upphandling. Men inköparna har fortfarande läxor att lära.
”Jag vill tro att den ekonomiska krisen gör att fler påbörjar förändringsresan”‚ säger experten Ellen Hausel Heldahl som kommer med konkreta tips som kan innebära stora besparingar.

Ämnen i artikeln:

Hållbar offentlig upphandling

PR


Sedan flera år är hon upphandlingsexpert på Svenskt Näringsliv. Dessförinnan sysslade hon med frågan på Konkurrensverket, i statliga utredningar och på gamla Kommunförbundet.

De senaste årens händelser har medfört de största utmaningarna hittills för offentlig upphandling, menar Ellen Hausel Heldahl.

– Pandemin blev en tydlig larmklocka. Hur kan vi säkra våra leveranser i kristid? Fortfarande saknar många kommuner tydliga strategier för att klara en ny kris. Som kan inträffa i morgon!

Som talesperson för företagen vill hon också skjuta till:

– Vi vet att många företag ville bidra under pandemin, ville ställa om sin produktion, exempelvis genom att börja tillverka skyddsutrustning till vården. Men de hittade ingen att prata med på upphandlingssidan. Där fanns inga förberedelser för att ställa om i händelse av kris.

Pandemin blev en väckarklocka.

Foto: LUDVIG THUNMAN

Knappt hade pandemin klingat av förrän Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Något som snabbt ledde till nya utmaningar för upphandlingen.

– EU-kommissionens krav är väldigt tydliga: högst 10 procent av underleverantörerna får komma från Ryssland eller Belarus. Den inköpare som inte har koll på detta riskerar böter eller fängelse, säger Ellen Hausel Heldahl.

Har svenska företag svårt att ge inköparna tydlig information om detta?
– Våra stora multinationella företag har generellt sett god koll på sina underleverantörskedjor. Och de små leverantörerna ska inte heller ha några problem; ett linneväveri som säljer handdukar till kommunerna vet varifrån linet kommer. Men det finns medelstora företag som behöver se över sina värdekedjor.

Exempel?
– Livsmedelsföretag måste till exempel ta reda på hur stor del av vetet som kommer från dessa länder. Det kan vara svårt.

LÄS MER: Rapport: Stora brister i upphandlingarna – ”Bedrövligt”

Rysslands invasion och Kinas alltmer auktoritära styre har gjort säkerhetsaspekterna viktigare. Numera krävs säkerhetsprövningar och kontakt med Säpo om den upphandlande kommunen eller regionen bedömer att leverantören kan ”få tillgång till säkerhetskänslig verksamhet”, som det står i lagen. Annars riskerar man sanktionsavgifter på upp till 50 miljoner kronor.

Ukrainakriget har vidare bidragit till en avmattning av världsekonomin och ökad inflation. Även där anser Ellen Hausel Heldahl att de svenska inköparna har en läxa att lära.

Ellen Hausel Heldahl.

Foto: ERIK SIMANDER

– När leverantörens kostnader plötsligt ökar till följd av inflationen, vem ska ta smällen? Här har många avtal varit oklart skrivna. Vår uppmaning till bägge parter är att förhandla. Och att göra ansvarsfördelningen tydlig i kommande avtal.

Liksom flera andra upphandlingsexperter har hon länge förfäktat åsikten att offentlig sektor kan spara in många miljarder på effektivare upphandlingar. I ekonomiskt mer bekymmersamma tider kan det argumentet verkligen bita, hoppas hon.

Det handlar om att göra upphandlingsdokumenten mindre krångliga, att minska antalet direktupphandlingar, skapa skarpare intern uppföljning och att få bättre koll på vad marknaden har att erbjuda.

– Och intresset för inköp måste bli större, både i den politiska ledningen och bland förvaltningschefer.

SKR och andra kommunföreträdare frågar sig varför inte fler företag lägger anbud?
– Absolut, fler skulle kunna göra det. Men då måste också upphandlingsdokumenten bli mer träffsäkra, bland annat genom enklare språkbruk.

Hon propagerar vidare för mer ”kategoristyrning” – att upphandlingen inte ska handla om förvaltningars enstaka inköp, utan om en strategi för hela kommunen. Hon exemplifierar med kategorin fastighets- och anläggningsförvaltning:

– I dag är det vanligt att rektorn ansvarar för inköpen till skolan, bostadsbolaget till trapphusen och äldreboendet till sina lokaler. Om man i stället arbetar tvärfunktionellt, och ihop med upphandlingskontoret och en controller, blir besparingarna enorma.

Kraven på effektivare upphandling har börjat hörsammas på allt fler håll, menar hon.

– Huddinge har följt de här råden. Det ledde till besparingar på 100 miljoner till en början, och kommunen räknar med ytterligare besparingar på cirka 70 miljoner kronor per år. Härryda och Mölndal är ett par andra exempel. Jag vill tro att den ekonomiska krisen gör att fler påbörjar förändringsresan.

LÄS MER: Kartläggning: 100 bolag på allt hetare marknad – ”Högt tryck fortfarande”

LÄS MER: Största leverantören bransch för bransch – så ska nya jätten locka till äldreomsorgen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev