torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Eva-Lotta Löwstedt Lundell: ”Tron att beredskapslager är lösningen på kriser är årets besvikelse”

Publicerad: 23 december 2022, 08:38

Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd för Adda (tidigare SKL Kommentus) Foto: SKL Kommentus

Eva-Lotta Löwstedt Lundell konstaterar att pandemi och krig har präglat Kommunsverige 2022 – men att stora beredskapslager inte är lösningen för hur kommuner och regioner ska klara nästa kris: ”Vi borde veta bättre än så vid det här laget.”

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaKommunåret 2022Senaste nyttUpphandlingsarbete

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle summerar kommun- och regionåret 2022 genom att be några utvalda personer berätta vad de kommer att minnas från året som gått. 

Så här svarar Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd för Adda (tidigare SKL Kommentus). 

Årets händelse:
– Tyvärr får det bli känslan av hopplöshet och vanmakt som infann sig när vi inom loppet av två veckor lämnade coronarestriktioner och hamnade i en ännu värre kris: kriget i Ukraina. Det har förändrat oss i grunden, vår syn på vad som är viktigt i samhället och givit oss nya påfrestningar på försörjningskedjor till offentliga verksamheter.

Årets kommun/region:
– Någon av alla våra små kommuner i landet som trots begränsade resurser, ständigt nya krav och en komplex omvärld klarar sina välfärdsuppdrag alla dagar på året. Respekt.

Årets person:
– En lokal ledare jag vill lyfta är Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro. Hon är en inspirerande ledare som med kraft, ödmjukhet och ett starkt etos inspirerar oss alla. Men det går inte att inte också nämna president Zelenskyj. Han och det ukrainska motståndet skriver historia här och nu, och det betyder nog mer för oss än vi själva förstår.

Årets succé:
– Som upphandlingsnörd måste jag få lyfta Högsta förvaltningsdomstolens avgöranden (HFD 2022 ref 4 och HFD 22 ref 30) om leverantörers talerätt i upphandlingsmål: det ska helt enkelt inte gå att överpröva vad som helst när som helst. Den offentliga upphandlingen blir både bättre och effektivare.

Årets besvikelse:
– Att många alltför ofta fortfarande lyfter stora beredskapslager som lösningen på att hantera nästa kris. Det är en mycket liten del i en robust försörjningsstrategi och vi borde veta bättre än så vid det här laget.

LÄS MER: Så byggde Umeå beredskapslager för hela Västerbotten 

Årets överraskning:
– Det skulle definitivt vara en överraskning om Joe Bidens möte med Ursula von der Leyen i september innebär att vi löser upp den hårda knuten runt amerikanska molntjänster och kan ta nya digitala språng välfärden.

Önskan inför 2023:
– Att mina nyvunna vänner får återförenas med sin familj i Ukraina och att vi alla inser att det är samarbete – inte polarisering och splittring – som löser kriser och utmaningar. Oavsett om de uppstår lokalt, nationellt eller globalt.

LÄS MER: 

Johan Magnusson: It-samarbete i norr är årets händelse

Palle Lundberg: ”Alla kommuner är årets kommun”

Christian Sonesson: ”Debaclet om elpriserna är årets besvikelse”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev