söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Entreprenör stämmer Stockholm på 174 miljoner

Publicerad: 4 november 2022, 09:07

Bygget av den nya stadsdelen på Årstafältet i Stockholm står stilla sedan staden hävt avtalet med entreprenören.

Foto: Mostphotos

Entreprenören som skulle lägga grunden för den nya stadsdelen Årstafältet stämmer Stockholms stad på 174 miljoner kronor för avtalsbrott.

Ämnen i artikeln:

ByggkostnaderSenaste nyttUpphandlingsarbeteBostäderVA-nätStockholm

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


I mars i år hävde Stockholms stad avtalet med konsortiet Sveab-Keller Årstafältet Projekt AB (SKÅP) som hade i uppdrag att göra markarbeten inför den nya stadsdelen. Men SKÅP anser att hävningen av avtalet saknar grund och stämmer därför staden, rapporterar Mitt i Stockholm.

SKÅP stämmer Stockholms stad på 174 miljoner kronor för utebliven betalning. 

– Stadens agerande är svårt att förstå. De hävde avtalet för att de tyckte det gick för långsamt. Men genom det här agerandet har projektet försenats ytterligare i minst ett år, säger Tobias Andersson, koncernchef på Sveab, till Mitt i Stockholm. 

Konflikten mellan entreprenören och staden handlar om att parterna inte kunnat komma överens om vems ansvar det är att rören för vatten och avlopp rört sig i marken mer än vad avtalet tillåter. SKÅP hävdar att staden räknat fel på lerans egenskaper och valt fel metoder när de beställt arbetet. Staden anser att deras beräkningar varit korrekta och att SKÅP misslyckats med sitt arbete. 

– Vi har olika bilder av hur de har skött entreprenaden och vi anser att mycket av vad de hävdar saknar grund. Vi kommer att återkomma om det, säger Mattias Nilsson, huvudprojektledare på exploateringskontoret på Stockholms stad till Mitt i Stockholm. 

LÄS MER: Vattnet – Kommunsveriges dåliga samvete 

LÄS MER: KTH-forskare vill göra gator mänskliga

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev