Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Energibolaget anmälde sig självt för upphandlingsfel

Publicerad: 2 augusti 2021, 10:02

Eksjö Energi gjorde en otillåten direktupphandling när de skulle göra underhåll på en avfallspanna för fjärrvärme. Det anser Konkurrensverket.

Foto: JAN KANSANEN

Eksjö Energi ville få klart underhållsarbetet på en fjärrvärmepanna innan hösten, och gick därför vidare med upphandlingen trots att den var överklagad. Nu begär Konkurrensverket 220 000 kronor i upphandlingsböter.


Ämnen i artikeln:

Felaktiga upphandlingarFjärrvärmeEnergi

Kommunägda Eksjö Energi anmälde sig själva till Konkurrensverket efter att styrelsen i juli förra året beslöt att bolaget skulle ge uppdraget att göra arbeten på avfallspannan till ett företag, trots att upphandlingen var överklagad och förvaltningsrätten ännu inte hade kommit med något beslut. Under pågående prövning gäller så kallad avtalsspärr, vilket innebär att den upphandlande myndigheten ska avvakta domstolens besked. 

Eksjö Energi hade informerat flera företag om uppdraget och fått in anbud från tre av dem. Det var ett av de företag som inte fick uppdraget som överklagade.

Anledningen till att styrelsen ändå valde att gå vidare med upphandlingen, innan domstolens beslut kommit, var att avfallspannan som skulle få underhåll står för 75 procent av fjärrvärmeproduktionen, och sommarmånaderna är den tid då arbeten på pannan måste göras för att värmeproduktionen ska fungera inför höst och vinter.

Två dagar efter styrelsebeslutet skickade Eksjö Energi in en självanmälan till Konkurrensverket om att de brutit mot avtalsspärren.

Nu är det ändå inte det som Konkurrensverket slår ner på, utan att upphandlingen redan från början inte annonserades på korrekt sätt - och därför är en otillåten direktupphandling. 

Eksjö Energi informerade visserligen flera företag om uppdraget och bjöd in dem till att lämna anbud. Men upphandlingen annonserades inte offentligt, trots att värdet på kontraktet låg över direktupphandlingsgränsen. Därför anser Konkurrensverket att Eksjö Energi ska betala 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Att underhållet av avfallspannan sker varje år gör också att Eksjö Energi borde haft tid att göra en korrekt annonserad upphandling, anser Konkurrensverket som i sin ansökan om upphandlingsskadeavgift skriver att Eksjö Energi ”har haft möjlighet att påbörja en korrekt upphandling i så god tid att avtal hade kunnat slutas med tillräcklig framförhållning, även med beaktande av eventuella dröjsmål på grund av en normalt förekommande överprövning”.

LÄS MER: Här är kommunerna som kan få upphandlingsböter 

Otillåten direktupphandling kan ge 10 miljoner i böter

■ Upphandlingsskadeavgift för otillåten direktupphandling är ett slags böter som tillfaller staten.

■ Konkurrensverket vänder sig till förvaltningsdomstol med yrkande om döma ut avgift.

■ Upphandlingsskadeavgiften uppgår till mellan 10 000 kronor och 10 miljoner kronor, men högst 10 procent av avtalsvärdet. Stora avtal ger alltså därför större böter.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev