Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

En av tre tror att upphandlingar är riggade

Publicerad: 15 juni 2021, 09:26

Var femte svensk har använt personliga kontakter för att få tillgång till olika offentliga tjänster, enligt en ny undersökning. Förtur i vaccinkön kan vara ett sådant exempel, enligt Transparency International.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nästan var tredje svensk tror att företag använder mutor eller personliga kontakter för att vinna upphandlingar. Och det är fler än tidigare som tror att korruptionen ökat, enligt en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

KorruptionMutorFörtroendevalda

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Sverige rankas som ett av världens minst korrupta länder. Endast 1 procent av Sveriges befolkning uppger att de erbjudit en muta för att få tillgång till offentliga tjänster. Genomsnittet i EU är 7 procent – och i Ungern, Bulgarien och Rumänien är motsvarande siffra 17–20 procent.

Det visar en ny rapport från Transparency International, där över 40 000 europeer i 27 länder har svarat på frågor. 

Även om mycket få svenskar har gett en muta uppger omkring 20 procent att de har utnyttjat personliga kontakter för att få tillgång eller förtur till olika tjänster. Genomsnittet i EU är drygt 30 procent. Ett område som pekas ut är hälsovården, där det till exempel kan ha handlat om närstående till vårdpersonal som fått förtur till vaccination i strid med riktlinjerna. Skolväsendet är ett annat område där vänskapskorruptionen anses ha ökat, enligt rapporten.

LÄS MER: Chef bjöds på resa – här är gåvorna att se upp för

Nästan en tredjedel, 30 procent, av dem som svarade i enkäten tror att svenska företag ofta eller mycket ofta förlitar sig på mutor för att vinna offentliga upphandlingar. 

Det är visserligen en låg siffra jämfört med många andra europeiska länder, men Transparency International Sverige anser att det ändå är alarmerande. 

LÄS MER: Bristande uppföljning göder korruption 

Överlag är förtroendet för offentliga institutioner högt i Sverige. Men även om nästan hälften av svenska folket anser att korruptionsnivån är oförändrad tycker allt fler att korruptionen i landet ökar. Andelen som tycker så har vuxit från 26 till 31 procent de senaste fem åren.

”Att nästan var tredje person i Sverige anser att korruptionen har ökat i Sverige är en varningssignal. Det är ett tydligt tecken på att regeringens handlingsplan mot korruption måste kompletteras med konkreta åtgärder”, skriver Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International i Sverige, i ett pressmeddelande.

Lokalpolitiker har i Sverige högt förtroende. 89 procent av de svarande i enkäten uppger att de tror att inga eller bara några lokalpolitiker är inblandade i korruption. Det kan jämföras med exempelvis Kroatien, där mer än hälften av invånarna tror att varannan lokalpolitiker är korrumperad. 

Jörn Spolander/TT

LÄS MER: Hemliga möten och krypterade chattar – så gick Vårdexpressenfusket till 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev