Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Dom: Hässleholm hämmade konkurrensen

Publicerad: 17 december 2020, 12:11

Hässleholm måste låta privata aktörer lägga fiberkabel i kommunen. Det slår Patent- och marknadsöverdomstolen fast.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Hässleholms kommun gjorde sig skyldig till att snedvrida konkurrensen när de inte upplåtit kommunal mark till privata företag som vill lägga fiber, för att de vill stå för den tjänsten själv. Det slår en ny dom fast.


Hässleholm har beslutat att själv bygga fibernät i kommunen. I samband med det upphörde kommunen att sluta markavtal med privata företag som ville lägga fiberkabel.

Men eftersom tillgång till kommunal mark är nödvändig för att effektivt kunna konkurrera på marknaden för fiberanslutningar så har kommunen hämmat konkurrensen. Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast i en ny dom.

– För att privata företag ska kunna etablera och sälja fiberanslutningar i Hässleholms kommun behöver de tillgång till kommunal mark genom markavtal. När kommunen beslutade att inte ingå några nya markavtal med privata företag stängdes dessa företag helt ute från marknaden, säger rättens ordförande, rådmannen Daniel Severinsson, i en kommentar.

Kommunen har motiverat sitt agerande med att det är angeläget att ge alla invånare tillgång till fiber på lika villkor. Domstolen håller med om att det kan finnas ett sådant allmänintresse, men att kommunen kunde ha använt mindre ingripande metoder än att vägra ingå markavtal med andra aktörer på marknaden.

Domstolen förbjuder nu Hässleholms kommun att neka markavtal till privata företag. Bryter kommunen mot det väntar böter på 25 miljoner kronor.

Det är Konkurrensverket som har drivit frågan. Frågan har prövats i domstol tidigare och domstolen kom även då fram till att Hässleholm gjort fel. Kommunen överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen, som fann att domen var oklar och skickade tillbaka den för en ny prövning, som alltså blev klar nu i december.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev