tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

De säljer mest på den offentliga marknaden

Publicerad: 15 november 2017, 23:10

Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Samhällstrender ger klirr i kassan. De största aktörerna på den offentliga marknaden frodas i tider av byggboom och växande välfärdsbehov. Och mest av alla av de 30 toppbolagen växer ett enskilt byggprojekt.

Ämnen i artikeln:

Offentliga marknadenUpphandlingsarbete

För sjunde året i rad granskar Dagens Samhälle de privata bolag och idéburna aktörer som gör störst affärer på den offentliga marknaden. Kartläggningen går att ta del av genom den nya webbtjänsten Offentliga marknaden (se faktaruta nedan).

Granskningen visar att den offentliga marknaden växte med 4,6 procent till 1 050 miljarder kronor 2016 - och att storbolagen fortsätter att öka sin dominans. Totalt säljer över 213 000 privata företag produkter och tjänster till offentlig sektor, enligt Doublecheck. Men det är bara drygt 3 procent av dem som står för 90 procent av det totala affärsvärdet. De 150 största företagen omsatte 2016 tillsammans 253 miljarder kronor i offentliga affärer, och står därmed för 24 procent av totalmarknaden.

Störst av alla är försvarsjätten Saab, som bland annat bygger stridsplanet Jas 39 Gripen åt Försvarsmakten. Men dominerande bransch är och förblir byggbranschen, där de tre största koncernerna Skanska, Peab och NCC tillsammans nådde en omsättning på över 29 miljarder kronor i offentliga projekt förra året.

Byggboomen drar med sig tekniska konsultbolag som Sweco, ÅF och WSP, som alla tar plats bland de 30 största aktörerna.

På listan över de 30 största aktörerna på den offentliga marknaden slår sig till och med ett enskilt byggprojekt in – Skanskas Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Projektbolaget bakom sjukhusbygget, Swedish Hospital Partners, som ägs av Skanska och den brittiska infrastrukturfonden Innisfree, ökade sin offentliga omsättning med 87 procent under 2016, och tar plats 18  på topplistan med intäkter på drygt 3 miljarder kronor.

– Det är ett otroligt viktigt projekt, och det största hittills för oss i Sverige. I princip alla risker har legat hos oss, så vi har haft starka incitament att se till att bygget blev klart i tid och enligt budget, säger Pierre Olofsson, vice vd för Skanska.

Byggandet av Nya Karolinska har mött kritik från den rödgröna politiska oppositionen i Stockholms läns landsting för prislappen, som anses hög, och medier har skrivit spaltkilometer om fördyringar. Men den bilden är inte korrekt, enligt Skanska.

– Vi har byggt ett sjukhus i världsklass till ett fast pris, vilket gör det till ett verkligt prestigeprojekt. Det är mycket ovanligt för projekt av den här storleken att det levereras i tid och till fastställd budget, säger Pierre Olofsson.

Men de stora välfärdsbolagen ger byggbolagen allt tuffare konkurrens om platserna i storlekstoppen på den offentliga marknaden. De fem största företagen inom vård och omsorg - Praktikertjänst, Capio, Humana, Attendo och Ambea (Vardaga/Nytida) - omsatte tillsammans nästan 27 miljarder kronor förra året, räknat i offentliga pengar.

Och samtliga fem koncernerna fortsatte att växa med mellan 4 och 25 procent, på en delmarknad där kommuner, landsting och regioner köpte vård- och omsorgstjänster för 70 miljarder kronor 2016, enligt Dagens Samhälles granskningar av kommuners och landstings resultatsammanräkningar från SCB.

Totalt tar sju välfärdsbolag plats bland de 15 största företagen på den offentliga marknaden, inräknat också vård- och omsorgsbolaget Aleris och landets största skolkoncern Academedia.

De sju bolagen omsatte tillsammans 36 miljarder kronor i offentliga affärer 2016, och stod därmed för 30 procent av kommunernas och landstingens samlade köp av vård, skola och omsorg på 124 miljarder kronor.

Och tillväxtmöjligheterna består, bedömer Fredrik Gren, vd för Ambea, som var det omsorgsbolag som växte snabbast 2016, 23 procent.

– Behoven av äldreomsorg och LSS-boenden ökar snabbt och kommunerna ligger efter i utbyggnadsplanerna eller så får de problem med finansieringen. Köerna växer, säger han.

– Vår strategi är därför att bygga egna boenden i egen regi. Just nu har vi 850 bäddar under uppförande, totalt 13 äldreboenden och ungefär lika många LSS-boenden.

Fredrik Gren beskriver det som om marknaden omvandlats.

– Utmaningen är att bygga nytt i takt med att behoven ökar. Marknaden för drift på entreprenad krymper, säger han.

Också Attendo hör till storbyggarna av boenden, och även Humana gör en stor satsning på boenden i egen regi.

Den största idéburna aktören, på plats 63 på topplistan, är Ersta diakoni i Stockholm, som bland annat driver Ersta sjukhus, med en omsättning på en knapp miljard 2016. Men sedan dess har Ersta diakoni förvärvat omsorgsaktören HSB Omsorg, och passerat miljarden i årlig omsättning.

Näst störst är Brukarkooperativet JAG, som är arbetsgivare åt 4 000 personliga assistenter till funktionsnedsatta.

Störst på topplistan över de allra största bolagen från -andra branscher är det norska it-företaget Atea, på plats fem, och kollektivtrafikjätten Nobina, som driver Swebus och kör för bland annat Skånetrafiken, SL och Västtrafik, på 13:e plats.

Torbjörn Carlbom

Byggbolag i majoritet bland privata aktörer på offentliga marknaden

De 150 största aktörernas fakturering på den offentliga marknaden 2016, miljoner kronor.

Så här får du tillgång till Offentliga marknaden

Dagens Samhälle har för sjunde året i rad granskat de affärer som görs mellan privata aktörer och offentlig sektor. I år med hjälp av databasen Doublecheck, som samlar in leverantörreskontran från kommuner, landsting/regioner och myndigheter.

Ta del av kartläggningen i Dagens Samhälles nya databastjänst

Offentliga marknaden 

2017. Till prenumeranter erbjuder vi tjänsten utan kostnad.

FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT: Logga in på

 

Mitt konto

och ta dig med ett klick vidare till tjänsten

Offentliga marknaden

. (Obs du måste koppla ditt prenumerationsnummer till ditt digitala konto för att du ska få tillgång till tjänsten. Det gör du enkelt genom att skriva in ditt prenumerationsnummer.)

FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT MEN SAKNAR KONTO: Skapa ett digitalt konto genom att

klicka här.

Glöm inte att skriva in ditt prenumerationsnummer. Med ett konto får du inte bara tillgång till

Offentliga marknaden

utan också till e-tidningen.

ÄR DU INTE PRENUMERANT: Du kan få tillgång till

Offentliga marknaden

genom att

bli prenumerant

. Alternativt kan du köpa tillgång till tjänsten separat för 895 kr exkl moms.

Skapa ett konto

och beställ tjänsten Den offentliga marknaden 2017 via ditt konto.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev