måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Därför vill M skrota valfriheten i hemtjänsten

Publicerad: 29 oktober 2021, 12:01

”Vårt fokus måste vara att garantera kvalitet för brukarna”, säger Mikael Lagergren (M) i socialnämnden i Strängnäs.

Foto: Pressbild

M och S i Strängnäs skrotar valfrihet i hemtjänsten. ”Kvalitet är viktigare än valfrihet”, säger Mikael Lagergren (M), förste vice ordförande i socialnämnden i Strängnäs

Ämnen i artikeln:

HemtjänstLOUValfrihetLOV

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


År 2014 bildade S och M majoritet i Strängnäs. Under flera år har partierna brottats med problem inom hemtjänsten där lagen om valfrihet (LOV) har tillämpats.

Kostnaderna för valfrihetssystemet har varit stora, kvalitetsbristerna återkommande och de juridiska tvisterna mellan kommunen och vissa LOV-företag utdragna. Många bolag har slagits om kakan, ändå har företagen inte kommit upp i mer än omkring 30 procent i andel av den totala hemtjänsten. 

I onsdags beslutade socialnämnden i Strängnäs att ställa sig bakom ett förslag från S och M om att avveckla valfrihetssystemet.

– Vi har aldrig fått ordning på hemtjänsten. Den är näst dyrast i vår kommungrupp i Sverige. Att bara skvätta på mer pengar hjälper inte, säger Mikael Lagergren (M).

I stället för valfrihetssystemet ska kommunen upphandla minst 50 procent av verksamheten enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Det innebär att brukarna inte längre får välja leverantör, utan tilldelas denna efter var i kommunen de bor.

– Vi moderater har givetvis inget emot valfrihet. Men om valfriheten inte ger god ekonomi och god kvalitet – är det då något vi ska stå bakom? Nej, svarar Mikael Lagergren.

Han tillägger att valfrihetssystemet har haft ett vällovligt syfte.

– Men det har inte tjänat Strängnäs väl. Vi kan inte med automatik fortsätta med ett system som inte funkar, bara för att man i grunden står bakom en politisk åskådning som främjar valfrihet.

Har det tagit tid att komma fram till den insikten?

– Ja, enormt lång tid. Vi har prövat massa olika modeller för att rädda systemet. Men nu måste vi tänka mer pragmatiskt. När vi ser att tre LOV-företag plus kommunen åker bil till olika brukare i samma hus kan man ifrågasätta om man får ut den kvalitet man kan kräva för den kostnad vi lägger ner.

Det förslag socialnämnden har sagt ja till ska närmast upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut. När upphandlingen sedan kan genomföras är oklart, eftersom det nya systemet först måste riggas.

LÄS MER: Kommuner slopar den fria etableringen i hemtjänsten. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev