Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Begagnade datorer duger åt eleverna!

År 2014 är tidningsrubriker som ”100 elever delar på fem datorer” och ”Akut brist på datorer i skolan” fortfarande vanliga. Det är absurt att tusentals elever saknar tillgång till dator i skolarbetet och tvingas köa utanför någon datorsal när hela samhället har styrt om mot digitala verktyg, skriver Fredrik Nilsson på Inrego.

Publicerad: 9 maj 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ItElevdatorer

Tänk om medarbetarna på kommunkansliet eller ett företag skulle få samma förutsättningar att utföra sina arbetsuppgifter.

Snäva IT-budgetar och brist på pengar är den vanligaste förklaringen till dagens situation. Men i själva verket handlar det om stelbenta upphandlingsrutiner och skygglappar för alternativa lösningar. För datorbristen är direkt onödig.

Skolan skulle på ett enkelt sätt kunna spara pengar och samtidigt höja datortätheten många gånger om genom att köpa datorer utifrån de faktiska behoven av funktionalitet och prestanda. Då skulle man också inse att behoven kan uppfyllas med begagnade IT-produkter och att kostnaderna skulle kunna halveras. Minst. Men de allra flesta skolor fortsätter i gamla hjulspår och lägger sina begränsade budgetar på nya, men alltför få nya datorer.

Jag företräder ett företag som är specialiserat på återanvändning av och försäljning av begagnade datorer och IT-produkter och är alltså part i målet. Skolor är en av våra större kundgrupper. Just därför ser vi också vilka möjligheter som uppstår i de skolor som tänker nytt och köper begagnat.

De ekonomiska fördelarna med kvalitetssäkrade, begagnade datorer är tydliga. Lika viktigt är hållbarhetsaspekterna. Miljöstyrningsrådet (MSR) tog i höstas fram en vägledning för kommuner och myndigheter att använda vid upphandling av datorer och skärmar. I vägledningen rekommenderas upphandlare att köpa återanvänd och rekonditionerad IT-utrustning för att minska sin miljöbelastning. Bland annat skriver MSR: ”Vid upphandling står man inför två val: att köpa ny eller återanvänd utrustning. Att köpa återanvänd utrustning ger positiva miljömässiga och ekonomiska effekter.”

Förvånansvärt få upphandlare verkar ta dessa glasklara budskap till sig.

Vi följer noga de upphandlingar som den kommunala skolan genomför. Att man vänder sig till andrahandsmarknaden är mycket sällsynt. Betydligt vanligare är att enskilda kommunala skolor får frispel och köper in flortunna, exklusiva datorer med högre prestanda än vad som behövs på den hippaste reklambyrån. Inte särskilt väl använda eller väl fördelade resurser när eleverna på andra skolor i kommunen får fortsätta att köa till datorsalen.

Vad är bäst för klass 7B eller 9C där ute egentligen? Sju datorer av senaste modell som man kan få använda ibland? Eller varsin fullt fungerande dator med likvärdig och tillräcklig prestanda? Vi frågade en av våra kunder, IT-chefen på en kommun i södra Sverige, vad han skulle göra med en större IT-budget: ”Jag skulle knappast lägga pengarna på nya datorer. Det skulle kännas onödigt. Jag skulle satsa på att köpa in fler datorer så att även eleverna i de lägre årskurserna skulle få varsin”.

Så varför köper inte fler skolor IT-utrustning i andra hand?  I övrigt är ju det mesta i den svenska skolan begagnat, från bänkar till böcker. Det finns flera förklaringar och mycket bottnar i okunskap. Många upphandlare verkar tro att de inte får handla på andrahandsmarknaden, men LOU förhindrar inte det. Faktum är att andrahandsmarknaden för IT är lika etablerad som marknaden för begagnade bilar. Andra hävdar bergsäkert att begagnade datorer inte klarar av de nya programmen. Det stämmer inte. Visst, en åtta år gammal dator blir säkert seg men så gamla produkter finns faktiskt inte att köpa. Ibland hörs invändningar som att begagnade datorer går sönder, men inte heller det har förankring i verkligheten. Felfrekvensen på testade, genomgångna och uppgraderade datorer är mindre jämfört med helt nya produkter.

Den kanske största barriären är att många begagnade produktgrupper likställs med något sämre i vårt samhälle, vilket är sorgligt, felaktigt och en direkt ohållbar attityd i en värld med begränsade resurser och råvaror.

Vi brukar säga att våra kunder är modiga. De vågar trotsa gamla rutiner, tänka nytt och ifrågasätta – det som brukar känneteckna en god upphandling. Om fler gör så och väljer IT-utrustning utifrån behoven skulle skolan kunna spara mycket pengar och se till att eleverna har rätt verktyg för framtiden.

Fredrik Nilsson, marknadschef Inrego

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ItElevdatorer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev