tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Avbruten upphandling orsakar sopberg i Kalmar

Publicerad: 4 januari 2022, 09:23

Matavfallet som samlas in i gröna soppåsar i Småland måste deponeras i väntan på ett nytt avtal med någon som kan göra biogas och gödsel av avfallet.

Foto: Ole Berg-Rusten

Efter att upphandlingen avbrutits måste matavfall från flera kommuner i Småland läggas på hög i väntan på ett nytt avtal.

Ämnen i artikeln:

AvfallMiljö

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Kretslopp Sydost, ett kommunalförbund där bland annat Kalmar, Oskarshamn och Vetlanda ingår, har sagt upp avtalet med den biogas- och biogödselproducent som tidigare tog hand om matavfallet från kommunerna, rapporterar SVT Nyheter Småland. 

Bakgrunden är att rester från de gröna plastpåsarna som matavfallet samlas in i har följt med biogödseln ut på åkrarna.

Kretslopp Sydost har under hösten gjort en upphandling där det ställdes tydligare krav på att rena gödslet från plast. Det enda giltiga anbudet som kom in ansågs dock vara för dyrt och nu ska upphandlingen göras om. 

LÄS MER: Skånskt avfallssamarbete underkänns av Konkurrensverket 

Från den 1 januari finns alltså ingen som tar emot matavfallet, och 500–800 kilo avfall per månad kommer i stället att läggas på hög på avfallsanläggningen Moskogen i Kalmar.

Vintervädret gör förvaringen av matavfallet enklare och målet är att ha ett nytt avtal på plats inom ett par månader. Men det finns ingen plan B om det visar sig att även nästa upphandling misslyckas. 

– Det hoppas vi verkligen inte. Men vi vet ju inte vad som händer om det skulle bli överklagat, det får vi ta ställning till då, säger Magnus Ivansson, produktionschef på Moskogens avfallsanläggning i Kalmar, till SVT.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev