Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

”Att ställa miljökrav är att värna människor”

Sociala och miljömässiga krav vid upphandling hänger ofta ihop, och Västra Götalandsregionen arbetar för att undvika tveksamma leverantörer.

Publicerad: 4 april 2017, 05:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KollektivavtalVänsterpartiet

SLUTREPLIK. Vänsterpartiets gruppledare Eva Olofsson gör skillnad mellan hänsyn till människor å ena sidan och hänsyn till djur och natur å den andra. Att ha höga krav på djurskydd, att ställa miljökrav på leksaker och att arbeta med mindre antibiotikarester i läkemedel – det är att värna människor, enligt vårt sätt att se. 

Läs även: ”Mer krävs om regionen ska ta ledartröjan”

Eva Olofsson hänvisar till en motion hon skrivit om vita jobb. Hon erkänner i debattinlägget att motionen fått bifall, men hon väljer ändå att misstänkliggöra regionens upphandlingar. Motionen har fått bifall därför att ingen har intresse av att regionen anlitar leverantörer som struntar i att betala skatt eller som har tveksamma arbetsvillkor för sina anställda.

Läs även: Nu tar vi ledartröjan inom offentlig upphandling

Ofta hänger sociala och miljömässiga krav vid upphandling ihop. Om miljökraven är höga så ställer det också krav på socialt accepterade villkor. I den debatt vi hade i regionfullmäktige kring Eva Olofssons motion underströks att regionen har ett samarbete med bland annat Skatteverket för att undvika tveksamma leverantörer. Västra Götalandsregionen har, som sagt, bestämt sig för att ta ledartröjan inom upphandling och inköp.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande (M), Västra Götalandsregionen

Kristina Jonäng, miljönämndens ordförande (C) Västra Götalandsregionen

Peter Hermansson, servicenämndens ordförande (M), Västra Götalandsregionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev