onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Årets inköpare vill gå på djupet

Publicerad: 1 april 2022, 07:48

”Det finns mycket att lära av marknaden” säger Årets inköpare, Elin Willén, som fått pris av Sveriges Offentliga Inköpare (SOI).

”Var inte rädd för att prata med leverantörer” säger Årets inköpare, Elin Willén.

Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteInköp

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


För att hon ”navigerat genom alla de blindskär avancerade upphandlingar kan bjuda på” har Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) utsett strategiska inköparen på Sjöfartsverket, Elin Willén, till Årets inköpare 2022.

– Roligt och inspirerande att ens arbete uppmärksammas, säger hon.

Elin Willén gillar att göra affärer men tycker att en upphandlares främsta uppgift är att på djupet förstå vad verksamheten behöver.

– Det är viktigt att göra en ordentlig behovsanalys och att försöka hitta lösningar.

Hon tycker att de som arbetar inom offentlig verksamhet inte ska dra sig för att ta kontakt med leverantörer.

– Dialogen med leverantörer är en viktig del av upphandlingsprocessen och det finns mycket att lära av marknaden. För att kunna tillgodose sin verksamhets behov måste man ställa frågor, ta reda på vilka alternativ, nyheter och samarbetsmöjligheter som finns.

Den stora variationen är det bästa med jobbet, tycker Elin Willén, och det svåraste är när tiden är knapp.

– Vi behöver ju få in uppdragen i god tid, så att vi kan förbereda och ta höjd för oväntade händelser under ett projekt. 

Prissumman på 15 000 kronor kom så oväntat att Elin Willén inte hunnit bestämma hur hon ska använda pengarna. Det första problemet hon blev tvungen att lösa var att få med sig den en meter breda vinstchecken hem på planet från Luleå. 

Att hon lyckades få den stora checken ombord var kanske inte så konstigt. I motiveringen till att Elin Willén blev Årets inköpare finns bland annat hennes ”färdigheter i förhandlingsteknik”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev