Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

”Ansvarstagande politiker upphandlar växtbaserat”

Patrik Holm Thisner, kvalitet- och hållbarhetsdirektör på HK Scan, vill framställa svensk djurproduktion som hållbar och klimatsmart. Han hävdar också att företaget han representerar försäkrar att djuren mår så bra som möjligt. Budskapen är vilseledande.

Publicerad: 19 oktober 2017, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LivsmedelJordbruk

SLUTREPLIK En burgare gjord på nötkött påverkar klimatet 50 gånger mer än en bönburgare, enligt Fredrik Hedenus, docent i Energi och Miljö vid Chalmers. Naturskyddsföreningen skriver i rapporten "Det subventionerade köttet" att vår djurkonsumtion är ett exempel på subventionerade miljöskador, som står i vägen för att nå riksdagens miljömål.

Djurindustrin hävdar att djuren har det bra, men det är ett marknadsföringsknep som man måste se igenom. Djurrättsalliansen har under flera år samlat in filmmaterial från den svenska djurindustrin som visar hur dåligt djuren behandlas varje dag.

Patrik Holm Thisner framför också djurindustrins vanliga påstående att ett friskt djur är ett lönsamt djur. Men det är rimligt att industrins ekonomiska intressen leder till att djuren lider och behandlas som skräp. För det första är det från ett lönsamhetsperspektiv attraktivt att acceptera att en del av djuren går en plågsam död till mötes innan de hinner till slakteriet. Till exempel självdör över 180 000 kycklingar under transport i Sverige varje år.

För det andra kan slakten vara hur vidrig som helst från ett lönsamhetsperspektiv så länge inte fel personer såsom kontrollanter får reda på det, och så länge det inte påverkar till exempel smaken på musklerna för mycket. Vi kan se detta i fiskindustrin där fiskar ofta kvävs till döds eller dras upp från djupare till grundare vatten så att deras inre organ spricker av tryckskillnaden.

Svensk djurindustri är varken miljö- eller djurvänlig. Ansvarstagande kommunpolitiker ersätter därför, vid nästa matupphandling, djur, ägg och mejeriprodukter mot växtbaserade alternativ, i den utsträckning det är politiskt möjligt.

Simon Knutsson, nationalekonom och partiledare för Djurens parti

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelJordbruk

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev