söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Anlitade upphandlingskonsult – utan att upphandla

Publicerad: 8 oktober 2020, 09:35

Arvodet för upphandlingskonsulten som inte var upphandlad landade på fyra miljoner kronor..

Foto: Mostphotos

När Västerås upphandlade ett it-avtal tog de hjälp av en upphandlingskonsult – men konsulttjänsten var inte upphandlad.

Ämnen i artikeln:

Upphandlingsarbete

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Västerås stad utreds av Konkurrensverket för möjlig otillåten direktupphandling på grund av att staden förlängde ett it-avtal som egentligen gick ut i december 2019, något som VLT rapporterade om i augusti.

Nu finns ett nytt, upphandlat, avtal på plats som börjar gälla vid årsskiftet.

Men nu visar det sig att upphandlingskonsulten som skötte den nya upphandlingen inte heller var upphandlad, skriver tidningen. Arvodet för tjänsten landade på fyra miljoner kronor.

Konsulten som anlitades för att arbeta med upphandlingen av det nya it-avtalet var en person som arbetat tidigare i andra projekt i kommunen. När konsulten först anlitades, 2018, gjordes det via en direktupphandling. Men personen har fått nya uppdrag flera gånger, så att det totala arvodet hamnat över direktupphandlingsgränsen, utan att konsultjänsten har upphandlats.

– Inledningsvis var den det, sedan har vi haft flera upphandlingar på gång för att upphandla upphandlingskonsulter där den här resursen skulle ha avropats från. Men den var först överklagad och sedan omgjord, säger Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör på Västerås stad till VLT.

– Det har inneburit att det här är ett sånt avtal som vi handlat mer av än vad som var avsett från början. Det har enligt min uppfattning inte funnits så mycket val i det eftersom jag inte hade tillgång till något annat avtal just då, säger han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev