fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Statsbidrag

Socialstyrelsen: ”Vi förlänger ansökningstiden”

Publicerad: 31 augusti 2021, 14:00

Socialstyrelsen förlänger ansökningstiden – många har hört av sig och påpekat att den varit för kort.

Ansökningstiden för återhämtningsbonusen förlängs med tio dagar. Samtidigt bekräftar Socialstyrelsen att kommuner och regioner har ansvar för privata utförares del av statsbidraget.

Ämnen i artikeln:

Hälsa

MW

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


I morgon, den 1 september, är inte längre sista dag för ansökningar till det nya statsbidraget för hållbar arbetsmiljö i vård och omsorg, den så kallade återhämtningsbonusen. Socialstyrelsen har nu gått ut med att ansökningstiden förlängs med tio dagar till den 10 september.

– Vi fick det här uppdraget sent och är själva medvetna om att tiden för ansökningar var kort. Många har också kontaktat oss och påpekat det, och vi har efter en diskussion i dag meddelat förlängd ansökningstid, säger Fatima Wejsel, ansvarig handläggare för statsbidraget hos Socialstyrelsen.

LÄS MER: Statens återhämtningsbonus skapar kaos: ”För kort tid få fram bra projekt”. 

Tisdag morgon hade ungefär 100 ansökningar kommit in. Med den förlängda tiden hoppas nu Socialstyrelsen att alla som vill ta del av bidraget ska hinna färdigställa sina ansökningar. Fatima Wejsel påpekar även möjligheten att komplettera ansökningar i efterhand.

– Intentionen är ju också att det här ska vara flerårigt statsbidrag. Vår tanke är att redan under hösten lysa ut ansökningsomgången för 2022 så att underlag finns tidigt för att kunna genomföra projekt nästa år, säger hon.

Såväl SKR som enskilda kommuner och regioner har också efterlyst besked om vad som gäller för privata utförare. Förordningen säger att de också ska kunna ta del av bidraget, men oklarhet har rått kring huruvida kommuner och regioner har ett samordningsansvar för privata utförares del av statsbidraget. Det har de, bekräftar Socialstyrelsen till Dagens Samhälle.

– Det ligger på kommuner och regioner att informera privata vårdgivare om bidraget. Privata kan inte själva gå in med ansökningar, det är kommuner och regioner som är de sökande och det ligger på dem att se till att medlen hanteras korrekt, säger Fatima Wejsel.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev