Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Statsbidrag

SKR kräver bättre ersättning för merkostnader

Publicerad: 9 april 2020, 09:03

Foto: Adam Wrafter, Anna Svanberg / Bildbyrån

Statens ersättning till kommuner och regioner för särskilda merkostnader för coronautbrottet riskerar att bli för låg och för krånglig. I en hemställan till regeringen kräver SKR nu bättre villkor och en ersättningsgaranti.


I förra veckan höjde staten den utlovade ersättningen till hälso- och sjukvården för merkostnader till följd av coronautbrottet från 1 till 3 miljarder kronor.

Själva höjningen är välbehövlig, anser Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Men förordningen anger att kommuner och regioner ska få ersättning för merkostnaderna i mån av medel. Om ersättningsanspråken överstiger medlen ska Socialstyrelsen göra en bedömning och prioritera kommuner och regioner med de största behoven, enligt förordningen.

Detta riktar SKR nu kritik mot i en skrivelse till regeringen.

– SKR ser att regeringen måste hålla tidigare löften om att staten ansvarar för kommuners och regioners merkostnader för covid-19. Utifrån hur förordningen är formulerad menar vi att det är högst oklart om kommuner och regioner verkligen får ersättning. Dessutom kommer beskedet dröja och ansökningsförfarandet innebära stor administration, säger Anders Knape (M), ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

I sin hemställan kräver SKR en garanti för att kommuner och regioner ska ersättas för sina skäliga merkostnader för hanteringen av covid-19, och att det gäller hela hälso- och sjukvården inklusive tandvård och socialtjänst.

SKR har dåliga erfarenheter från flyktingkrisen av statens utbetalning av ersättningar för migrationskostnaderna. Förfarandet var krångligt. Det skapade en stor administrativ börda, vilket i sin tur gav lång eftersläpning av utbetalningar och likvida problem hos vissa kommuner. Nu vill SKR ha enklare villkor och snabbare hantering.

– Det är ett förfarande som vi hade hoppats att staten dragit lärdomar av och inte återupprepar igen i ett väldigt ansträngt läge, säger Anders Knape.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev